latinica  ћирилица
02/06/2015 |  09:30 | Autor: B92

Kuerten: Srbi su slični Brazilcima

Kada dolazi na Rolan Garosa, proslavljeni brazilski teniser Gustavo Kuerten kao da ulazi u svoju kuću.
Gustavo Kuerten (FOTO: imgalbums.com) -
Gustavo Kuerten (FOTO: imgalbums.com)

Sve poznaje, sa svima se zdravi, svi ga tapšu po ramenu.

A on nasmijan, spreman sa svima da prozbori i priznaje da Pariz u njemu bude posebne emocije. Kako i ne bi kada je tri Grend slem titule osvojio baš tu – 1997, 2000. i 2001. godine.

"Veoma dobro se osjećam, pogotovo ovdje na Rolan Garosu, privilegija je biti na ovom zdanju. Sada sam izdao knjigu, a nisam mogao ni da sanjam šta će mi se sve izdogađati. Počeo sam da igram kao dijete, a onda sam postao šampion, sada sam ovdje, zaista je nevjerovatno šta mi je sve život podario", počinje priču Gustavo Kuerten.

Nakon što je održao nostalgičnu i emotivnu konferenciju za medije na kojoj je predstavio svoju autobiografiju, a Guga je strpljivo razgovarao sa novinarima i poslije zvaničnog dijela.

Šta je to u tvom karakteru, pa te svi toliko vole, logično je pitanje kada se vidi kakav odnos Gustavo ima sa ljudima.

"Mislim da je to zato što se trudim da uvijek budem srećan. Ljudima se dopada način na koji pristupam životu, čak i problemima. Neposredno komuniciram sa ljudima, oni osjećaju da su mu bliski, a i ja se osjećam kao običan čovjek, iako sam bio teniski šampion. Јednostavno, normalan sam i jednostavan čovjek, zato svi mogu sa mnom lako da se povežu. Pomaže i to što sam Brazilac", kaže Guga uz osmjeh.

Kuerten je upućen u sva aktuelna teniska zbivanja i oduševljen je Novakom Đokovićem.

"Novak je podigao tenis na viši nivo – on je kombinacija Rodžera i Rafe. Fizički i kondiciono je izvanredan, a to spaja sa talentom i teniskim umijećem. On uspijeva da igra na način na koji niko ranije nije uspio".

Guga je rekao da nikada nije bio u Srbiji, mada bi volio da ode. Utisak je bio i da je to rekao iskreno, ne kurtoazno.

"Volio bih popričam malo više sa Đokovićem i da razumijem bolje njegov život jer mislim da je dosta sličnosti između nas dvojice. Čitao sam njegovu knjigu – način na koji je odrastao sličan je našem u Brazilu. Nismo znali šta nas čeka, porodica je ulagala sve kako bismo mi postali profesionalci. Takođe, Srbi žive život vrlo slično nama Brazilcima – uživaju u društvu, puni su energije i žive srcem, sa mnogo emocija. Čini mi se da nas to vezuje i stvarno se nadam da ću doći u Srbiju".

S obzirom na to da se izdigao iznad teške životne situacije i postao ono što je danas, Kuerten je prava osoba da posavjetuje mlade sportiste.

"Vjerujem čvrsto u to da nema prepreke koja je previsoka kada si dovoljno posvećen svom snu. Ključ je razviti ljubav prema sportu kojim se baviš, onda te ništa ne može zaustaviti i uvijek ćeš naći način da guraš naprijed".

Za kraj, pitali smo Gugu po čemu se najviše razlikuju današnji tenis i onaj iz njegovog vremena.

"Mislim da je konstantnost glavna razlika, današnji teniseri igraju jednako dobro kao i mi ranije, ali uspijevaju to da ponavljaju češće. Mi smo imali uspone i padove, a ovo što sada rade najbolji igrači zaista je ludo. Fizički su nadmoćni u odnosu na nas i sposobni su da budu precizni sve vrijeme – zabavno je gledaocima da vide igrača koji pet sati neprestano uspijeva da igra na visokom nivou", zaključio je Kuerten.