latinica  ћирилица
02/06/2015 |  10:47 | Autor: AFP

Španski "El Celler" najbolji restoran na svijetu

Španski restoran "El Celler de Can Roca" proglašen je za najbolji na sinoćnjoj dodjeli nagrada Najboljih 50 svjetskih restorana u Londonu.
Španski restoran "El Celler" - Foto: TANЈUG
Španski restoran "El Celler"Foto: TANЈUG

Restoran koji vode braća Hoan, Hordi i Hosep Roka ovu laskavu titulu dobio je i 2013. godine. Žiri navodi da je "El Celler" restoran koji je istovremeno tradicionalan i avangardan koji nikada nije zaboravio svoje skromne korijene, osjećaj topline porodičnog doma i potrebu da servira ukusna jela i izvanredna vina.

Drugo mjesto zauzeo je italijanski "Osteria Francescana" dok je na trećem mjestu četvorostruki pobjednik iz Danske "Noma". "El Celler" koji se nalazi u Gironi, koristi sastojke tipične za Kataloniju i kombinuje ih sa vinima i šerijima Iberijskog poluostrva.

Nagrade, koje magazin "Rastaurant" dodjeljuje od 2002. godine su među najznačajnijim. Žiri čine 972 "nezavisna stručnjaka" - kritičari, kuvari, vlasnici restorana i gurmani.

Ove godine nagrade su se našle na udaru kritika zbog navodnih dilova između restorana i članova žirija, pa su organizatori unajmili konsultantsku firmu Delojt da nadgleda glasanje.