X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
02/06/2015 |  12:40 | Izvor: SRNA

Otkriven novi sistem u organizmu!

Medicinski udžbenici moraće da budu izmijenjeni, jer su američki naučnici otkrili "sistem žila" koji direktno povezuje mozak s odbrambenim mehanizmom organizma!
Mozak - Foto: Screenshot
MozakFoto: Screenshot

Ovo otkriće moglo bi da ima veliku važnost pri liječenju brojnih bolesti - od autizma do Alcajmerove bolesti i multiple skleroze.

Naučnici s Univerziteta u Virdžiniji ističu da otkriće dokazuje kako je mozak, poput svakog drugog tkiva, povezan sa "perifernim odbrambenim sistemom preko limfnih žila".

Doktor Kevin Li smatra da je neophodno promijeniti udžbenike, jer se radi o otkriću struktura u tijelu za koje se do sada nije znalo.

- Mislio sam da je tijelo već "mapirano" i da su otkrića dovršena negdje sredinom prošlog vijeka, ali sada vidimo da nije tako - navodi Li.

Novi sistem u organizmu pronađen je tako što su naučnici razvili posebnu metodu postavljanja "meninga miševa" /membrana koje prekrivaju mozak/ na mikroskopske preparate radi istraživanja.

Posmatrajući preparate, uočili su odbrambene ćelije raspoređene u tokovima koji su bili nalik na sistem žila.

Otkriće otvara brojna pitanja, poput ključnog: Kako funkcioniše mozak, a kako bolesti koje ga napadaju, poput autizma, multiple skleroze i Alchajmerove bolesti.

Kod Alchajmerove bolesti u mozgu se skupljaju velike grudvice proteina, a ljekari sada vjeruju da je razlog tome činjenica da ih upravo otkriveni sistem žila ne uklanja dovoljno efikasno - prenose medicinski časopisi.