latinica  ћирилица
09/06/2015 |  17:44 | Autor: 24sata.hr

Najlakši način da otklonite štetu nastalu dugotrajnim sjedenjem

Ako svaki dan provodite 8 sati sjedeći, to može jako loše uticati na vaše zdravlje. Nedavna istraživanja pokazala su da redovno vježbanje ne može nadoknaditi štetu nastalu osmosatnim sjedenjem.

Šta onda savjetovati ljudima koji rade osam sati u kancelarijama? Krećite se nekoliko minuta svaki sat. Ustanite sa stolice nekoliko puta na dan i prošetajte po kancelariji. Јedna studija sugeriše da je za zdravlje dovoljno 16 minuta dodatnog pokreta uz svakodnevnu šetnju.

U prvom istraživanju za National Health and Nutrition Exanination, u kojem je učestvovalo je 3.626 odraslih Amerikanaca, ispitivači su putem monitora pratili njihovo kretanje tokom citavog dana.

Tri godine nakon provedenog istraživanja, istraživači su provjerili evidenciju umrlih učesnika. Htjeli su istražiti da li je sjedenje uticalo na preuranjenu smrt učesnika istraživanja. Kako bi došli do zaključka, istražili su i kako su ispitanici provodili svoje slobodno vrijeme (aktivno ili pasivno). Otkrili su da nema razlike sjedili vi ili stajali na poslu, isti je rizik od preuranjene smrti. Međutim, ono što možete uraditi za svoje zdravlje je prošetati svakih sat vremena oko dvije minute jer ćete time smanjiti rizik od prerane smrti za 33% odsto!

Budući da je istraživanje bilo posmatračko te da istraživači nisu uticali na ponašanje ispitanika, ne može se pouzdano tvrditi da hodanje svakih sat vremena po nekoliko minuta smanjuje rizik od smrti. Na primjer, kod ljudi koji vode zdrav i aktivan život veća je vjerovatnost da će ustati i kretati se više nego njihovi manje zdravi vršnjaci.

Drugo istraživanje preporučuje da provedete ukupno dva sata stojeći (od ukupno osam sati provedenih na poslu) svaki dan te preporučuje da u pauzi prošetate umjesto da je provedete sjedeći.

Ako na posao idete javnim prevozom, pokušajte barem jednom dnevno prošetati jednu, dvije autobuske stanice kako biste ispunili kvotu od 16 minuta hodanja (preporučene u prvoj studiji) i zapamtite da je u zdravom tijelu zdrav duh.