latinica  ћирилица
11/06/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

Bileća- Otvorena fabrika Henkel-ceresit (VIDEO)

U Bileći je danas otvorena fabrika Henkel -ceresit, u kojoj je zaposleno 30 radnika, s tendencijom otvaranja novih radnih mjesta.
Bileća - otvorena fabrika "Henkel-ceresit) - Foto: SRNA
Bileća - otvorena fabrika "Henkel-ceresit)Foto: SRNA

U fabrici, na površini od 6.000 metara kvadratnih, čija je investicija vrijedna devet miliona evra, proizvodiće se građevinski praškasti proizvodi na bazi cementa za lijepljenje pločica i termoizolaciju objekta - visokokvalitetni proizvodi po kojima je kompanija poznata širom svijeta.

Radovi na objektu počeli su prošle godine i izvođeni su u skladu sa najmodernijim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima.

Generalni direktor "enkel BiH Predrag Armuš rekao je da će kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou biti 60.000 tona proizvoda.

- Osim na tržište BiH, naši proizvodi će biti plasirani i u Hrvatskoj, Albaniji i Crnoj Gori - naveo je Armuš i dodao da je jedan od presudnih faktora za otvaranje fabrike u Bileći bila izvanredna geografska pozicija za snabdijevanje regiona.

On je istakao da je za izbor lokacije od velikog značaja blizina dobavljača sirovine mljevenog kalcijum-karbonata, koji se nalazi u Bileći, a sa kojim će fabrika biti u direktnoj vezi.

U Henkelu ističu, da nema bojazni da će fabrika ugroziti životnu sredinu i da ne postoje nikakve otpadne vode iz tehnološkog procesa, jer je riječ o potpuno zatvorenom proizvodnom sistemu.

Direktor Henkela za jugoistočnu Evropu Volfgang Cetl rekao je da je otvaranje ove fabrike veliki korak za BiH u ekonomskom smislu.

- Veoma smo ponosni što otvaramo novu fabriku Henkel u Bileći, kao dio naše strategije da zadržimo vodeću poziciju u jugoistočnoj Evropi. Iz ove fabrike snabdijevaćemo domaće i okolna tržišta - kaže Cetl.

Rukovodilac ekonomskog odjeljenja njemačke Ambasade u BiH Verner Frank ocijenio je da su ekonomski odnosi između Njemačke i BiH dobri, te izrazio nadu da će ova investicija biti podsticaj za ulaganje i drugim njemačkim investitorima.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić kaže da je od velikog značaja za ovu malu hercegovačku opštinu takav projekat čijom realizacijom je omogućeno zaposlenje većeg broja radnika.

- Nadamo se da će dolaskom Henkela ova lokalna zajednica privredno oživjeti, te da će i drugi investitori naći interes da ulažu na ovim prostorima - rekao je Aleksić.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH Јelica Grujić, te poslovni partneri i predstavnici privrednog života Hercegovine.