latinica  ћирилица
12/06/2015 |  08:26 | Autor: RTRS

Branko Tepić, dječak sa čuvene fotografije Žorža Skrigina, 71 godinu poslije (VIDEO)

Јedna fotografija, nastala 1944. godine u Knežici kod Kozarske Dubice, zauvijek je postala simbol antifašističke borbe i herojstva naroda Kozare i Potkozarja. Riječ je o fotografiji majke Milice Tepić, koja djecu spasava fašističkog terora i zločina, bježeći i skrivajući se planinom Kozarom i njenim obroncima.
Fotografija sa Knežice - Foto: RTRS
Fotografija sa KnežiceFoto: RTRS

Fotografiju je ovjekovječio ratni reporter Žorž Skrigin. Sedam decenija kasnije, pronašli smo tadašnjeg dvogodišnjeg dječaka Branka Tepića, kojeg je majka bježeći nosila na leđima, vodeći sestru Dragicu za ruku. Sudbina je htjela da mu ova fotografija na neki način odredi budućnost „vječitog izbjeglice“. 

Čuvena fotografija nastala je u Knežici prije 71 godinu, kada je ratni reporter Žorž Skrigin sreo napaćenu Milicu Tepić iz dubičkog Komlenca, koja je bježeći od ustaša i ostalih fašista, spasavala svoju nejač. Krijući se u šumi, bježeći od pokolja i logora, na leđima je nosila dvogodišnjeg sina Branka, a za ruku vodila dvije godine stariju kćerku Dragicu. Njen sin Branko danas ima 73 godine.

Branko sada kaže da su "samim čudom ostali živi jer teško je i zamisliti da neko može i zimi i ljeti i danju i noću biti na Kozari, pod bukvom i da preživi". Njegova majka je, kaže, "imala još veći problem jer je sa sobom imala djecu."

"Spavali smo u šumi, ona je vjerovatno napravila neku zaštitu od granja da tu spavamo", kaže Branko.

Fotografija Žorža Skrigina obišla je svijet i postala simbol antifašističke borbe napaćenog naroda Kozare. Odredila je kasniju Brankovu sudbinu "vječitog izbjeglice". Nakon "Oluje" morao je da iseli iz Hrvatske, u kojoj je živio i radio.

Nakon što je njegova porodica u Sisku ostala bez trosobnog stana, otišla je na Baniju gdje je imala vikendicu. Tamo su bili do 1995. godine, odnosno do "Oluje", a onda su otišli u Gradišku.

Brankov otac na početku Drugog svjetskog rata obješen je među petnaestak partizana u centru Kozarske Dubice, a majka Milica umrla je 1949. godine. Njega i sestru Dragicu, koje je takođe umrla, othranio je ujak.

Ovaj "vječiti izbjeglica" danas živi na Baniji. I dalje nema ličnu kartu Republike Hrvatske. Ima pet unuka i nada se da njih nikada neće zadesiti njegova sudbina.