latinica  ћирилица
15/06/2015 |  14:09 | Autor: TANЈUG

Selaković: Odluke donosti hladne glave, molimo za razumijevanje

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da Srbija očekuje odgovor švajcarskih organa u vezi sa hapšenjem Nasera Orića i istakao da odluke o tome, kao i o drugim izazovima koji su pred Srbijom, poput rezolucije o Srebrenici i dijaloga sa Prištinom, treba donositi hladne glave, na šta je apelovao i sam državni vrh Srbije.

"Prepuštamo da se sve odvija po pravu i po zakonu, kako se radi u svakom drugom slučaju i očekujemo odgovor švajcarskih organa. Ni u čemu ne odstupamo od komentara i reakcija koje su upućene prethodnih dana sa najvišeg državnog vrha", rekao je Selaković odgovarajući na pitanje kako će Srbija reagovati na hapšenje Nasera Orića.

On nije želio posebno da komentariše to hapšenje, kao ni najavljenu rezoluciju o Srebrenici, navodeći da "to pokazuje na kom nivou su problemi sa kojima se kao država susrećemo".

"Država i državni vrh mole za razumijevanje, a to razumijevanje znači ne ulaziti u lične opservacije ili komentarisati nečiju reakciju ili ono što slijedi", naveo je Selaković i dodao da ne želi da svojoj državi nanosi štetu time što će "duvati u žar da rasplamsa neku vatru".

Vlada se, istakao je, trudi i grčevito bori da vodi politiku koja će dovesti do politike i stabilnosti, pomiranja i mira u regionu, i poručio da niko "ni od vlade ni od bilo kog njenog člana ne treba da očekuje da će povući i jedan jedini potez koji će voditi u suprotnom smjeru".

"Nama ovde treba hladna glava i molim vas da budete saveznici svoje države u ovom trenutku kad su pred nama i pitanja poput rezolucije u Srebrenici, pomenuto hapšenje i dijalog Beograda i Prištine", poručio je Selaković.

On je naveo da je informacija i priča o pomenutim slučajevima već bilo isuviše mnogo i istakao da se "najbolje i najracionalnije odluke ne donose za pet minuta, kao ni za dva ili pet dana".

Podsetio je i na obraćanje premijera Aleksandra Vučića u kojem je ukazao na svu složenost političke situacije u kojoj se Srbija nalazi i u kojoj će se nalaziti u narednih mjesec i po dana.

"Mislim da je to obraćanje premijera bilo apsolutno jasno - da se suzdržimo bilo kakvih priča koje mogu ukazivati na medijski senzacionalizam. Mislim da su do sada iznesene informacije apsolutno jasne i koncizne i ne bih lično dalje ulazio u komentarisanje", naveo je Selaković.

Selaković nije želeo da komentariše ni moguće odlaganje najavljene posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Selaković je ponovio da je država rekla sa najvišeg vrha da će sagledati sve aspekte, razmisliti i vidjeti šta joj je činiti, te da ne želi ništa više od toga da komentariše.