latinica  ћирилица
20/06/2015 |  16:40 | Autor: Agencije

Grac: Muškarac iz BiH džipom ubio troje, potom nožem napao ljude (FOTO)

U austrijskom gradu Gracu je nešto iza podneva vozač džipa namjerno u punoj brzini uletio u masu ljudi, ubivši troje.

Vozač džipa koji je danas projurio pješačkom zonom u centru Graza i pritom usmrtio troje ljudi, a 34 povrijedio, je Alen Rizvanović iz Bihaća javlja Federalna televizija.

Rizvanović je rođen 1989. godine, a živi u mjestu Kalsdorf kod Graza. Šef policije Јosef Klamminger na vanrednoj konferenciji za medije je kazao kako je napadač iz Graza 26-godišnji Austrijanac, porijeklom iz BiH.

Napadač je oženjen i otac dvoje djece. Po zanimanju je vozač, a u trenutku nesreće nije bio pod utjecajem alkohola ili droga. Navodno je 28. maja prijavljen zbog porodičnog nasilja, ali se ta informacija još istražuje.

Klamminger je istakao kako tragedija nema terorističku pozadinu već je riječ o pojedinačnom slučaju.

Službeno, smrtno su stradale tri osobe. Poginuo je četverogodišnji dječak, te mladić i djevojka stari 24 i 28 godina. Povrijeđene su 34 osobe, među kojima je i troje djece, od čega je dvoje teško povrijeđeno, ali stabilno. Šestero odraslih je u kritičnom stanju, rečeno je na konferenciji za medije.

Grac - džip kojim je napadač pokosio ljude

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je putem Ambasade BiH u Beču od policije informisano da je državljanin BiH osoba koja je danas izazvala tešku nesreću u austrijskom gradu Gracu.Kako je izjavio načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću MSP BiH Nebojša Regoje, provjerom u sistemu konstatovano je da ta osoba ima važeći bh. pasoš, te da će Ambasada BiH preduzeti, u zavisnosti od želje tog državljanina, mjere za pružanje konzularne pomoći u skladu sa važećim diplomatsko-konzularnim konvencijama.

"Što se tiče ostalih detalja o nesreći, MSPBiH odnosno Ambasada BiH u Beču ne mogu davati informacije s obzirom da izlaze iz naše nadležnosti. Očekujemo da će u skladu sa interesima istražni organi Austrije obavještavati javnost o toj nesreći", kazao je Regoje.

Grac - hitna pomoć na mjestu nesreće

Vozač automobila koji je danas u Grazu ubio tri, a povrijedio više od 30 osoba, rođen je u Bosni i Hercegovini. Potvrđeno je da se radi o Alenu Rizvanoviću rođenom u Bihaću 1989. godine.

"Osoba je u Austriju došla sa roditeljima kao izbjeglica kada je imala četiri godine, a u međuvremenu je dobila austrijsko državljanstvo", rekao je za Klix.ba savjetnik u Ambasadi BiH u Beču Mile Sadžak.

On je dodao da je policija pretresla stan osumnjičenog, ali da ništa značajno nije pronađeno tako da se ne može govoriti o motivima.

Sadžak je potvrdio da za sada nema informacija o tome da li među poginulima i povrijeđenima ima državljana Bosne i Hercegovine.