latinica  ћирилица
21/06/2015 |  12:21 | Autor: Agencije

Dačić: Nismo iznenađeni potezom Velike Britanije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Velika Britanija nacrt rezolucije o Srebrnici nije podijelila čak ni stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN, ali da Srbija nije iznenađena tim dokumentom i da je znala kakve su namjere Velike Britanije.

Dačić je novinarima rekao da je Srbija od decembra prošle godine dobila 60 "kripto zaštićenih telegrama" iz raznih prestonica, te da je nacrt rezolucije o Srebrnici nije iznenadio.

- Nas ovo nije iznenadilo, riječ je o tome da Velika Britanija to ni sa kim nije podijelila, čak ni sa stalnim članicama Saveta bezbjedosti UN, a kakve su im namjere to smo znali, rekao je Dačić.

On je dodao da će rukodovdstvo Srbije učiniti sve da zaštiti nacionalne interese navodeći da je poslao pismo ministrima spoljnih poslova pet stalnih članica SB UN.

Dodao je da konsultacije na nivou pet stalnih članica još uvijek nisu objavljene i da se one i očekuju od ponedjeljka.

- Očigledno je da postoje velika neslaganja među stalnim članicama SB UN, rekao je Dačić dodajući da će Srbija pratiti situaciju.

ZAOBILAŽENjE SRBIЈE - ODRAZ NEDOBRONAMЈERNOSTI EU 

Dačić je izjavio danas da je EU, ukoliko je tačno da je od Rusije tražila izgradnju istočnog gasnog prstena koji bi zaobišao Srbiju, trebalo o tome da obavijesti Beograd i ocijenio da se takav način ophođenja Brisela ne može nazvati dobronamjernim.

- Srbija nije slepo crevo, već ključ Evrope, poručio je Dačić.

On je potvrdio da je na zvaničnom sastanku sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom od njega dobio informaciju da je EU Rusiji ponudila varijantu istočnog prstena koji je bi obišao Srbiju.

- Zamolio sam ga da to ponovi i jasno je rekao da bi taj prsten išao Bugarskom i Rumunijom do Slovačke i onda dalje u druge zemlje. Sa mnom su bili ministri Dušan Vujović i Željko Sertić i oni mogu da posvedoče o tome, a ja sam to preneo i premijeru Aleksandru Vučiću, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da ne zna kakva je sudbina tog prijedloga i da je javnosti samo prenio da se takav prijedlog čuo.

- Takav predlog, ukoliko je istinit, trebalo je da bude podeljen sa Srbijom, jer ona ne zaslužuje takav odnos, ponovio je Dačić.

On je podvukao da je Srbija mnogo uložila u "Јužni tok" i da će, u slučaju da se prekine dotok gasa preko Ukrajine, biti u velikom problemu, jer ne može bez tog energenta.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine koji je najavljen za 23. jun u Briselu, Dačić je naveo da će Srbija uložiti maksimum napora da nastavi sa konstruktivnim pristupom dijalogu i da će do konkretnih rješenja doći samo ukoliko i druga strana pokaže isti takav odnos.

- Srbija je svesna da postoje mnoge stvari za koje se ponekad ne može reći da su slučajne i ima mnogo teških tema, ali sigurno je da pod pritiskom nećemo donositi nikve odluke. Donosićemo odluke koje su racionalne i koje gledaju u budućnost, ali uz punu zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa, poručio je Dačić.