latinica  ћирилица
21/06/2015 |  20:13 | Autor: SRNA

Hrvatski veterani pokušali da spriječe komemoraciju u Јadovnu

Predstavnici nekoliko hrvatskih udruženja veterana iz posljednjeg rata danas su se, uoči komemorativnog skupa Dan sjećanja na Јadovno, nedaleko od tog mjesta, okupili na kontraskupu, tvrdeći da je broj žrtava, kako ističu, "istorijski falsifikat".
Kod Šaranove jame održan pomen na stradale Srbe - Foto: SRNA
Kod Šaranove jame održan pomen na stradale SrbeFoto: SRNA

Učesnici protesta pokušali su, treću godinu uzastopno, da blokiraju prolaz do mjesta komemoracije, ali ih je hrvatska policija brzo uklonila sa puta.


Oni su nosili transparent "Pijetet žrtvama - Da, četničko-komunističkom antifašizmu - Ne!", prenijeli su hrvatski mediji.

Komemorativnom skupu kod Šaranove jame u Јadovnu u Hrvatskoj prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar kulture Hrvatske Berislav Šipuš, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus i Јovan Vejinović iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, kao i veliki broj poklonika i potomaka žrtava.

U kompleksu logora smrti Јadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.120 ljudi, uglavnom Srba.