latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:50 | Autor: TANЈUG

Francuska: Špijuniranje neprihvatljivo među saveznicima

Francuska vlada ocijenila je danas da je špijuniranje neprihvatljivo među saveznicima pošto je sajt Vikiliks objavio dokumenta koja pokazuju da su SAD prisluškivale francuskog predsjednika Fransoa Oland i njegova dva prethodnika.

"Neprihvatljivo je među saveznicima", naveo je kratko portparol francuske vlade Stefan Le Fol uoči hitnog sastanka koji je sazvao Oland sa svojim šefovima bezbjednosti, prenijela je agencija AFP.

Prema njegovim riječima "teško je prihvatiti da među saveznicima može biti takva vrsta aktivnosti, posebno prisluškivanja predsjednika Republike". "Kada se borimo protiv terorizma, teško da neko može da zamisli ili razumije šta bi moglo da motiviše saveznika da špijunira svoje saveznike", rekao je Le Fol.

Le Fol je pokušao da umanji "podiglu prašinu" u javnosti, rekavši da to nije nešto što bi trebalo da izazove svjetsku krizu.
"Imamo dovoljno teških kriza, danas, u svijetu", dodao je on.

Predsjednik Oland sazvao Savjet za bezbjednost Francuske povodom izvještaja Vikiliksa o tome da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija špijunirala Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg francuska predsjednika.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenijela da su američke bezbjednosne službe špijunirale Širaka, Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektronsku prepisku.