latinica  ћирилица
24/06/2015 |  17:31 | Autor: SRNA

Vals: SAD da se potrude i poprave odnose sa Francuskom

Francuski premijer Manuel Vals rekao je danas da SAD moraju da ulože napore i poprave odnose sa Francuskom, nakon izvještaja da su Amerikanci špijunirali francuskog predsjednika Fransoa Olanda i dvojicu njegovih prethodnika.

"SAD treba da shvate ne samo kakvu opasnost takve akcije predstavljaju po našu slobodu, već i da najbrže što mogu urade sve da poprave štetu koju su nanijele našim odnosima, između SAD i Francuske", rekao je Vals u skupštini.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se među savezničkim državama uspostavi kodeks ponašanja obavještajnih službi i da se poštuje politički suverenitet.

Francuska je pozvala danas američkog ambasadora DŽejn Hartli na razgovor o navodnom američkom špijuniranju, koje je Olandova kancelarija ocijenila kao "neprihvatljivo".

Dokumenti označeni kao "Top tajna" otkrivaju da su američke bezbjednosne službe /NSA/ špijunirale bivše francuske predsjednike Žaka Širaka i Nikolu Sarkozija, kao i sadašnjeg predsjednika Olanda od 2006. do 2012. godine.

Bijela kuća nije komentarisala ranije aktivnosti, ali je saopštila da Olandovi razgovori nisu bili meta i da to neće biti u budućnosti.