latinica  ћирилица
24/06/2015 |  19:16 | Autor: TANЈUG

Ljajić: Ne može se u Srebrenicu po svaku cijenu

Јako je važno što je premijer Aleksandar Vučić rekao da želi da ide u Srebrenicu i njegova namjera je potupuno iskrena i čista, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić, ali i upozorio da ne može "da se ide po svaku cijenu".
Rasim Ljajić - Foto: RTRS
Rasim LjajićFoto: RTRS

- Treba da odamo počast žrtvama, ali proći će 11. jul i moramo da nađemo kanale da ljudi počnu da sarađuju i da komuniciraju - rekao je Ljajić gostujući na RTV-u.

Ljajić nije želio da komentariše napise u pojedinim medijima da je Vlada rasparavljala o tekstu rezolucije o Srebrenici, jer je to pod oznakom povjerljivosti, ocjenjujući da se oko teksta te rezolucije podigla nepotrebna prašina.

- Rezolucija neće doprinijeti ničemu, ako nije prihvaćena od većine stanovništva u Srbiji. Rezolucija u ovakvoj formi više služi da umiri savjest onih koji su mogli da spriječe zločin, a to su međunarodne snage, nego što će doprinijeti procesu pomirenja - rekao je Ljajić.

On smatra i da je priča "pogrešno postavljena, jer je Međunarodni sud pravde jasno dao pravnu kvalifikaciu tog djela, presudom da se u Srebrenici desio genocid, ali da Srbija nije odgovorna za njega.

Tekst rezolucije i način na koji je ona koncipirana, kako je dodao, ne može da doprinese procesu pomirenja koji je neophodan i zato je, ističe, važnija Vučićeva posjeta Srebrenici, nego donošenje rezolucije kojom se vraćaju antagonizmi.

- Iako većina građana ne bi podržala Vučićev odlazak u Srebrenicu, to bi bio njegov hrabar potez - ocijenio je Ljajić i dodao da je zemlja došla u situaciju koja ne doprinosi političkoj stabilnosti regiona.

Kako je istakao, usaglašavanja o tekstu rezolucije tek slijede i idealno bi bilo kad bi taj tekst mogao da bude prihvatljiv za sve.

- Niko ne može da porekne zločin koji se desio u Srebrenici, ali ništa manje nije strašno što na ovoj nesreći neko pokušava da dođe do političkih poena - rekao je Ljajić.