latinica  ћирилица
24/06/2015 |  20:04 | Autor: SRNA

BiH uputila zahtjev za izručenje Orića

Ministarstvo pravde BiH uputilo je danas Švajcarskoj zahtjev za izručenje ratnog komandata muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, potvrđeno je u Ministarstvu.
Naser Orić (photo: ICTY) -
Naser Orić (photo: ICTY)

U Ministarstvo pravde BiH u kasnim popodnevnim časovima stigao je zahtjev Tužilaštva BiH da od pravosuđa Švajcarske zatraži izručenje ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, što je Ministarstvo i uradilo.

- Zanimljivo je, međutim, što je Tužilaštvo BiH u ponedjeljak, 22. juna saopštilo da je posredstvom Ministarstva pravde zatražilo da Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije, već da se vrati u BiH, što znači da im je trebalo tri dana da skupe dokumentaciju i nađu nešto što bi pokazalo da se ovdje vodi istraga - rekao je dobro obaviješteni izvor iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta "Naser Orić i drugi" koje se vodi pred pravosuđem BiH.

U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin BiH i koja je dostupna pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Ekstradicioni pritvor Oriću, nakon hapšenja u Bernu 10. juna, ističe sutra.

Orić je u Bernu uhapšen po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici zaključio je da ukoliko nekadašnji komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić ne bude pušten na slobodu do 30. juna, sve planirane aktivnosti za 11. jul biće odgođene.