latinica  ћирилица
02/07/2015 |  18:28 | Autor: TANЈUG

Celzijusova skala mijenja potrošačke navike u Francuskoj

Talas vrućina koji je ovih dana zahvatio Francusku utiče na promjenu navika potrošača, zahvaljujući čemu pojedni sektori bilježe bolji promet a neke djelatnosti registruju smanjenje prodaje.
Sladoled - Foto: ilustracija
SladoledFoto: ilustracija

U Parizu temperatura od preko 40 stepeni Celzijusa nije zabilježena još od 1947. godine, prenosi list Figaro i konstatuje da vrućine imaju realan uticaj na ekonomiju.

U izvještaju francuskog senata navodi se da su velike vrućine 2003. uticale na smanjenje prikupljenog poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 15 do 30 milijardi evra, što iznosi 0,1 do 0,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U studiji instituta za tehnologiju iz Masačusetsa o uticaju klime na produktivnost zaposlenih ocjenjeno je da svaki stepen iznad 15 podjeljka Celzijusa umanjuje radni učinak za 1,5 do 1,7 odsto.

Kada je riječ o promjeni navika potrošača u Francuskoj, visoke dnevne temperature vazduha krajem juna i početkom jula podstakle se prodaju pojedinih proizvoda.

Prodaja sladoleda je u proteklih nekoliko vrelih dana porasla za 45 odsto u odnosu na isti period 2014, insekticida za 44 odsto, hrane u konzervi za 36 procenata, voćnih sirupa za 35 odsto, sirovih kobasica za 32, bijelog piva za 20 i dezodoransa za 18 odsto, tvrde predstavnici konsultantske agencije za prilagođavanje ponude klimatskim uslovima, Klimpakt-Metnekst.

Očekuje se da će prodaja sladoleda od početka naredne nedjelje skočiti za 90 odsto u odnosu na isti period 2014.
Prodaja miniralnih voda je takođe uzletjela. Tokom vrućina 2003. promet termalne vode Aven porastao je 30 odsto.

S druge strane, prodaja pojedinih artikala je pala zbog vrućina, i to: zamrznutih gotovih jela za 22 odsto, čokoladnih proizvoda za 16 odsto, dugotrajnog mlijeka za tri odsto.

Prodaja svežeg voća i povrća takođe pada zbog lošijeg kvaliteta usljed visokih temperatura. Tokom tropskih vrućina 2003. godine, kada je zabilježen pomor živine zbog žege, prodaja proizvoda od žitaraca smanjena za 20 odsto a svježeg voća za 25 odsto.