latinica  ћирилица
06/07/2015 |  09:33 | Autor: B92

Končita Martines vodi španske tenisere!

Osvajačica Vimbldona iz 1994. godine Končita Martines biće imenovana za vršioca dužnosti selektora španskog Dejvis kup tima, prenose španski mediji.
Končita Martinez - Foto: AFP
Končita MartinezFoto: AFP

Martinesova će na mjestu selektora zamijeniti Galu Leon, koja je dobila otkaz poslije nesuglasica sa najboljim španskim teniserima.

Legendarna španska teniserka je već selektorka Fed kupa svoje zemlje, a njeno imenovanje i za selektora tenisera trebalo bi da danas bude ozvanično.

Kada je postavljena za selektora tima Španije, Leonova je postala prva žena koja je preuzela tu funkciju u istoriji Dejvis kupa. Međutim, u međuvremenu je došlo do otpora samih igrača, ali i rasprava o polnoj ravnopravnosti.

Rafael Nadal je tako optužio Leonovu za potpirivanje lažne debate o seksizmu, pošto je njegov stric i trener Toni Nadal rekao da bi selektor trebalo da bude neko ko ima iskustva u muškom tenisu.

Leonovoj je otkaz uručen u petak, kada je novi predsjednik Španske teniske federacije Fernando Fernandes-Ladreda Agire preuzeo tu funkciju, sa ciljem da se umire protesti igrača.

Španska reprezentacija u tenisu poslije Vimbldona igra sa Rusijom za mjesto u baražu za popunu Svjetske grupe.