latinica  ћирилица
06/07/2015 |  14:06 | Autor: SRNA

Završen projekat Јačanje upravljanja javnim finansijama

Projektom "Јačanje upravljanja javnim finansijama u BiH", koji je sa dva miliona evra finansirala EU, unaprijeđeni su procesi budžetiranja i finansijske kontrole u institucijama u BiH, rečeno je u Sarajevu na konferenciji kojom je danas obilježen završetak ovog projekta.
Ranko Šakota - Foto: SRNA
Ranko ŠakotaFoto: SRNA

Prema riječima direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Ranka Šakote, rezultati ovog dvogodišnjeg projekta biće vidljivi u narednom periodu.

- Unapređujući procese budžetiranja uvodimo obavezu programskog budžeta, odnosno mjerenja učinaka ranije definisanih ciljeva, te uvodimo internu reviziju i finansijsku kontrolu. Sve su to alati kojima se unapređuje upravljačka odgovornost rukovodilaca institucija na bilo kom nivou - rekao je Šakota.

Na ovaj način, kako je naveo, BiH ispunjava obaveze preuzete Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju u vezi sa javnom unutrašnjom finansijskom kontrolom, koja će u potpunosti biti ispunjena kada se otvore pregovori o priključivanju sa EU.

Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Melvin Asin precizirao je da su dva miliona evra za provođenje ovog projekta obezbijeđena iz IPA fondova.

- Koristi od finansijskih kontrola su višestruke, njima se obezbjeđuje efikasno upravljanje sredstvima, a obezbjeđuje se i da ministri i državni službenici odgovaraju za utrošena javna sredstva - istakao je Asin.

Dodao je, da će EU nastaviti da pruža podršku bh. institucijama kako bi se obezbijedilo da ovaj zahtjevan zadatak u narednim godinama bude proveden do kraja.

Vođa projekta Ilze Šuster, iz konzorcijuma GFA konsaltin grupe, navela je da je u okviru projekta obučeno 780 službenika u institucijama sa svih nivoa vlasti u BiH, među kojima 150 internih revizora.

Projekat EU "Јačanje upravljanja javnim finansijama u BiH" od februara 2013. godine do danas proveo je konzorcijum predvođen njemačkom GFA konsaltin grupom, te kompanija EDA iz Banjaluke i Capita HELM iz Velike Britanije.