latinica  ћирилица
06/07/2015 |  14:41 | Autor: TANЈUG

Dajselblum: Nismo bliži rješenju sa Atinom poslije referenduma

Grčki referendum je otežao pregovore Atine sa kreditorima, izjavio je šef evrogrupe i holandski ministar finansija Јerun Dajselblum.
Јerun Dajselblum - Foto: TANЈUG
Јerun DajselblumFoto: TANЈUG

"Rezultati referendum nas ne približavaju rješenju. U suštini, kada su prijedlozi odbijeni, to samo otežava stvari", izjavio je Dajselblum u Hagu, a prenosi agencija Frans pres.

Odlazeći na sjednicu holandske vlade radi razgovora o pobjedi opcije "ne" na referendumu u Grčkoj, Dajselblum je takođe rekao da je ostanak Grčke u evrozoni i dalje njegov cilj.

Holandska vlada će, kako je rekao, raspravljati o zahtjevu Atine za dobijanje dodatne finansijske pomoći u okviru Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

Upitan o ostavci grčkog ministra finansija Јanisa Varufakisa, Dajselblum je rekao da on lično nije imao nikakve probleme sa bilo kojim zvaničnikom za vrijeme pregovora sa Grčkom.

Grci su juče na referendumu odbacili uslove kreditora zahtijevane za isplatu dalje pomoći Atini, o čemu će sutra biti riječi na vanrednom sastanku ministara finansija evrozone.

"Evrogrupa će raspravljati o situaciji poslije referenduma u Grčkoj, koji je održan 5. jula. Ministri očekuju nove prijedloge grčkih vlasti", saopštila je danas evrogrupa.