latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:55 | Autor: B92

Grčka: Banke ostaju zatvorene, sutra novi plan?

Grčke banke ostaće zatvorene još nekoliko dana, navodi agencija Rojters pozivajući se na izvore iz bankarskih krugova u toj zemlji.

Nešto ranije, ugledni atinski list "Katmerini" je nagovjestio mogućnost da će u narednim danima i bankomati biti gašeni zbog nedostatka gotovog novca.

Istovremeno, premijer Grčke Aleksis Cipras je telefonom razgovarao najprije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Po svemu sudeći, novi grčki plan biće predstavljen u utorak.

Kako navode grčki zvaničnici, Cipras i Merkelova su se dogovorili da će na samitu lidera EU u utorak Grčka predstaviti prijedlog o novom sporazumu, koji bi "trebalo da bude baziran na posljednjoj ponudi koju je Grčka dobila od šefa EK Žan-Kloda Јunkera".

To što su Cipras i Merkelova postigli nekakav dogovor u tom razgovoru, ipak nije ublažilo retoriku koja stiže iz Njemačke - vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel je nastavio sa oštrim izjavama na račun Grčke i rekao je da toj zemlji ozbiljno prIЈeti nesolventnost i da će ona morati "da ponudi mnogo više" kako bi ostala u evrozoni.

Gabrijel je nakon referenduma rekao da je Cipras "spalio posljednji most sa Evropom", da bi danas novinarima rekao da Njemačka uprkos svemu neće "ostaviti Grčku samu i da sve zemlje EU moraju da pripreme humanitarnu pomoć".

"Rezultat grčkog referenduma jeste odbijanja pravila valute. Ako Grčka hoće da ostane u evrozoni, moraće da izađe sa prijedlozima koji idu dalje od onoga što je dosad bilo predstavljeno", rekao je on.

On je podsjetio da bi eventualni treći paket pomoći Grčkoj morao da bude pod okriljem Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), koji ima oštrija pravila od prethodnog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost.

Gabrijel je istakao i da Evropa ne smije da "popusti", jer će to onda tražiti i svi ostali.

"Ako pustimo Grke, onda ćemo morati da uradimo isto i sa Portugalom, Španijom i Irskom, a ESM to ne bi mogao da izdrži", rekao je on.