latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:25 | Autor: B92

Rusi razvili genetsku mutaciju

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Science, moguće je da su Rusi koji su preživjeli glad tokom 872 dana opsade u Drugom svjetskom ratu, razvili genetske varijacije povezane s metabolizmom.
Opsada Lenjingrada - Foto: arhiv
Opsada LenjingradaFoto: arhiv

Genetsku mutaciju povezanu s metabolizmom na način da štedi energiju, vjerovatno su razvili pojedini Rusi koji su preživjeli nacističku blokadu Lenjingrada, piše Science.

Naime, nacistička opsada Lenjingrada trajala od septembra 1941. do januara 1944. kada je od gladi umrlo više od 630.000 ljudi, nakon što im je prekinuta linija snabdjevanja zalihama hrane.

Science je objavio istraživanje koje pokazuje kako je vjerovatnije da su oni koji su preživjeli dugu opsadu razvili genetske varijacije povezane s metabolizmom koji štedi energiju kod osoba podvrgnutim kalorijskim restrikcijama od onih iz kontrolne grupe.

Autor istraživanja, genetičar Oleg Glotov, rekao je da su naučnici ispitali 200 uzoraka krvi onih koji su preživjeli blokadu, sondirajući DNK za prisutnost genetskih markera koji su uključeni u zamjenu energije, potrošnju i regulaciju temperature.

- Utvrdili smo da postoji veza između prisutnosti određenih genetskih markera i činjenice da su ljudi uspjeli da prežive - rekao je Glotov.

Na stopu preživljavanja su, kaže, uticali i drugi faktori, a naučnici žele svoj eksperiment da prošire kako bi dodatno testirali svoje hipoteze.