latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:40 | Autor: Večernje novosti

Pjesme Dragana Dragojlovića u irskoj antologiji

U izbor je uključeno 59 pjesnika iz svijeta, sa devedeset četiri pjesme. Većina je zastupljena sa po jednom pjesmom, a svega nekoliko njih sa više naslova, među kojima je i Dragojlović.
Dragan Dragojlović - Foto: Novosti.rs
Dragan DragojlovićFoto: Novosti.rs

Јedan od najpoznatijih irskih časopisa za poeziju, sa velikom međunarodnom reputacijom - "Pjesnička revija Irske" - cijeli broj posvetio je antologijskom izboru pjesama sa Isusom Hristom kao glavnom temom, a svoje mjesto u ovom izboru našle su čak tri pjesme Dragana Dragojlovića, kao jedinog predstavnika sa Balkana.

U izbor je uključeno 59 pjesnika iz svijeta, sa devedeset četiri pjesme. Većina je zastupljena sa po jednom pjesmom, a svega nekoliko njih sa više naslova, među kojima je i Dragojlović.

- Sama činjenica da uđete u jedan ovakav antologijski izbor, među toliko pjesnika iz svijeta, velika je pohvala vašem radu - kaže Dragojlović za i objašnjava: - Јedna pjesma je iz moje zbirke "Dozivanje Boga", dok su druge dvije "Otac" i "Majka" novijeg datuma.

Prema njegovim riječima, pjesme u ovom izboru nisu samo one koje se tiču crkve i vjere. Priređivač ove antologije je želio da čuje lične odgovore pjesnika na pitanje o ličnosti Isusa Hrista. Izbor je dat pod naslovom: "Šta kažeš, ko sam ja"?

- Isus Hristos i hrišćanstvo u posljednjih dvije hiljade godina, posebno na Zapadu, imali su veliki uticaj na život i na mišljenje miliona ljudi, ali i na književnost. Јedno od najvažnijih pitanja za Hrišćane bilo je, kako kaže Volter Kasper: "Šta misliš, ko je Hrist? Ko je On?" Odgovori na ovo pitanje bili su raznovrsni i različiti, ne samo u novije vrijeme već i u Novom zavjetu - kaže Dragojlović.

On podsjeća da je nazivan Hristom, Prorokom, Čovjekovim sinom, Božjim slugom, Sinom Božjim, Visokim sveštenikom, Spasiteljem...

- Nijedan od ovih naziva ne daje konačan odgovor na to ko je on. Pjesnici su oduvijek nastojali da traže svoje odgovore na ovo pitanje - objašnjava Dragojlović.