latinica  ћирилица
06/07/2015 |  21:37 | Autor: SRNA

Finalno veče festivala "Kozara etno"

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Piskavica" predstavili su narodni običaj potkozarskog kraja "omaja" na finalnoj večeri 11. Festivala "Kozara etno" u Banjaluci. Scenski prikaz običaja "Omaja" tema je ovogodišnjeg festivala koji je otvoren u petak, 3. jula.
Finalno veče 11. Festivala "Kozara etno" u Banjaluci - Foto: SRNA
Finalno veče 11. Festivala "Kozara etno" u BanjaluciFoto: SRNA

Ovaj tradicionalni potkozarski običaj prikazan je na pozornici ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Osim domaćina KUD-a "Piskavica" iz Banjaluke, večeras su nastupili etno grupa "Iva" iz Doboja, KUD "Kolovit" iz Gradiške, Centralno kulturno-umjetničko društvo mladih "Veselin Masleša" iz Banjaluke, KUD "Naša mladost" iz Ključa, te predstavnici nacionalnih manjina Republike Srpske.

Na ovogodišnjem "Kozara etno" festivalu u takmičarskom programu nastupilo je osam KUD-ova iz BiH i inostranstva, 10 izvornih pjevačkih grupa i pet svirača na tradicionalnim instrumentima, te etno grupe iz inostranstva u revijalnom programu.

Finalno veče 11. Festivala "Kozara etno" u Banjaluci

Među inostranim ansamblima gostovali su "Finkverder špildil" iz Hamburga, "Serkl seltik Briž Neve" iz Francuske, Kulturni centar "Vrbas" iz Srbije i ansambl "Botevgrad" iz Bugarske.

Festival "Kozara etno" ove godine okupio je više od 300 učesnika iz sedam evropskih zemalja, među kojima su Srbija, Francuska, Mađarska, Bugraska i Crna Gora.

Organizator Festivala su Turistička organizacija grada Banjaluka i Kulturno-umjetničko društvo "Piskavica".