latinica  ћирилица
08/07/2015 |  06:51 | Autor: B92

Đoković: Bilo je napeto i frustrirajuće

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković izjavio je da je meč sa Kevinom Andersonom bio jedan od njegovih najtežih na Vimbldonu (6:7, 6:7, 6:1, 6:4, 7:5).
Novak Đoković - Foto: AP
Novak ĐokovićFoto: AP

"Osim pada u trećem setu, sve vrijeme je igrao izuzetno. Efektno je servirao, snažno i u visokom procentu i bilo mi je teško da ga čitam jer mu je isti izbačaj za sve pravce seevisa", kaže Novak.

"Uz agresivne udarce sa osnovne linije, težak je rival na svakoj podlozi, naročito na travi. Dva taj brejka, bio sam blizu da dobijem oba, pogotovo drugi u kojem sam vodio 4:0. Napravio sam duple greške, a on je iskoristio šanse. Dobro je servirao, išao na mrežu i koristio kratke lopte. Јa sam se povukao jer je on bio mnogo agresivan i prirodno je da sam onda je nešto pasivniji. Ali držao sam se, pokušavao da na 0-2 u setovima ostanem miran i mentalno jak. Vjerovao sam u povratak", dodao je Đoković.

Meč je nastavljen oko 13.30 po lokalnom vremenu, a Đoković je u petom setu slavio sa 7:5.

"Bilo je napeto i frustrirajuće – do tog 11. gema nisam imao nikakvu šansu na njegov servis, tada je odservirao dvije duple, a ja sam ubacio dva dobra riterna sa forhend strane i to je bilo dovoljno. Ipak, bio sam na 0:30 i kada sam servirao za meč, tako da do posljednjeg poena nisam znao hoću li pobijediti ili ne", završio je analizu meča Đoković.

U šestom gemu petog seta Novak je "eksplodirao" poslije osvojenog poena, a novinare je zanimalo kome je vikanje bilo upućeno.

"To je bilo na 30:30 u jednom od gemova koji je možda bio i ključan. Izbacio sam sve iz sebe, ni na koga, na sebe. Gledao sam ka loži, ali sam govorio sebi. Emocije su prisutne, ima uspona i padova, a frustracija je naročito prisutna kada je rival neko ko ne daje nikakve šanse za brejk. Pokušao sam da se motivišem, juče nisam pokazivao mnogo emocija. Nekada je dobro vrištati i izbaciti sve iz sebe, tako ja funkcionišem. Svako je drugačiji".

Sljedeći Novakov rival je Marin Čilić, kojeg je prošle godine takođe u četvrtfinalu pobijedio sa 3:2 u setovima. Ukupno, Najbolji teniser svijeta Novak Đoković danas će igrati za plasman u polufinale turnira u Vimbldonu protiv Hrvata Marina Čilića. Ovaj četvrfinalni duel neće početi prije 16 časova, pošto će na centralni teren Đoković i Čilić izaći poslije meča Endija Mareja i Vaseka Pospišila koji igraju u 14 časova.
U istom terminu Rodžer Federer i Žil Simon igraju svoj duel na terenu jedan, a poslije njih će snage odmjeriti Stan Vavrinka i Rišar Gaske.

"Odigrali smo tri gusta seta, on se umorio u posljednja dva i nije toliko dobro servirao, a ja sam tada igrao odlično. Prošla sezona je bila najbolja u njegovoj karijeri, osvojio je US open. Ranije ove godine govorio je da želi da se fokusira na travu i na Vimbldon jer misli da tu ima najviše šansi, uz US open. Probaću nešto da promijenim u odnosu na ovaj meč, pre svega u pozicioniranju na riternu. Nadam se da ću vratiti dosta lopti u teren jer i Čilić odlično servira".

Novak je i u Parizu igrao tri dana uzastopno, a na pitanje kako će mu to iskustvo pomoći, odgovorio je:

"Mislim da to nije pitanje iskustva, već toga kako će tijelo reagovati i oporaviti se. U parizu sam igrao dva seta sa Endijem i finale dan poslije. Sada sam igrao jedan set i mislim da ću biti u redu za četvrtfinale, pošto nisam potrošio mnogo energije tokom turnira. Vidjećemo, ali vjerujem da ću se osjećati dobro", zaključio je Đoković.