latinica  ћирилица
08/07/2015 |  08:09 | Autor: Agencije

Rusija: Pravimo kompromisni tekst rezolucije (VIDEO)

Zamjenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Genadij Gatilov izjavio je da Rusija i ostale stalne članice Savjeta bezbjednosti pokušavaju da naprave "kompromisni tekst" rezolucije o Srebrenici.
Savjet bezbjednosti - Foto: blic.rs
Savjet bezbjednostiFoto: blic.rs

10.30-  "Od početka smo željeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu", rekao je Gatilov.

"Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim", rekao je Gatilov, prenosi Sputnjik.

8.09-  U međuvremenu, Velika Britanija i SAD sinoć su ruskoj delegaciji u Savjetu bezbjednosti UN uputile sedmi prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Na ovakav korak odlučili su se poslije jučerašnja tri odlaganja sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o rezoluciji, a o kojoj će se raspravljati danas u 16 sati.

Prema saznanjima, Amerikanci i Britanci su, zapravo, preradili dijelove šestog predloga rezolucije oko kojeg juče nije bilo saglasnosti u tom tijelu UN.

Ruska delegacija proslijedila je najnoviji prijedlog u Moskvu, gdje se od ruskog državnog vrha očekuje da se izjasni o tome.

Srbija nije obaviještena šta u tom novom tekstu piše.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je obavijestio britanskog kolegu da će Moskva staviti veto na prijedlog rezolucije.

Zamjenik ambasadora Rusije pri UN Petar Iličev ocijenio je da nacrt "stvara podjele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

Kina je predložila da se glasanje odloži dok ne bude postignut konsenzus svih članica Savjeta bezbjednosti, te je ocijenila da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti svih naroda u BiH.

Dogovoren je bio i poseban format za ovu raspravu - brifing na kojem su svoja viđenja događaja u Srebrenici trebalo da predstave zamjenik šefa UN Јan Elijason i visoki predstavnik UN za ljudska prava princ Zeid.

Da bi rezolucija bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba da glasa dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih zemalja - Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije.