latinica  ћирилица
08/07/2015 |  17:37 | Autor: RTRS

Dodik: Rusija nije dozvolila da se problematizuje situacija u BiH (AUDIO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Rusija nije dozvolila da se eventualnim donošenjem rezolucije, koju je Velika Britanija predložila, ovdje problematizuje situacija i pojačaju podjele unutar Bosne i Hercegovine.


Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske zahvalio je Rusiji za za razumijevanje situacije u regionu i onemogućavanje usvajanja prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici, kojom bi se samo produbile podjele unutar Bosne i Hercegovine i destabilizovao region. Dodik je zahvalio i onima koji su bili uzdržani prilikom glasanja.

- Zbog nesposobnosti Velike Britanije da popravi svoj međunarodni rejting uslijedio je ovaj sramni prijedlog rezolucije. Ključno je što on nije usvojen, jer bi tada Britanija snosila odgovornost za podjele koje će tek biti izražene. Vjerujem da će sada u BiH uslijediti opšta atmosfera negiranja i osude, prije svega Rusije,  dodao je predsjednik Srpske.

Dodik je postupanje Britanije nazvao ciničnim i ponižavajućim za Srbe te istakao kako je britanska strana, kroz djelovanje međunarodne zajednice, oduvijek djelovala na štetu srpskog naroda i njegovih istorijskih i nacionalnih interesa.

- Osude britanskog ponašanja tek treba da uslijede, jer je zloupotreba njihove pozicije dovela do ovakve situacije, dodao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik kaže da niko ne negira ogroman zločin u Srebrenici i da treba izraziti saučešće svima koji su stradali i njihovim najmilijima, misleći pri tome i na Srbe i na Bošnjake.

Dodik je pozvao na formiranje zajedničke komisije koja bi napravila konačan izvještaj koji bi bio obavezujući za sve i ocijenio da bi eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici slične ovoj sutra u Evropskom parlamentu u Strazburu zaustavilo evropski put čitavog regiona.

Britanska rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN nije usvojena jer je Rusija uložila veto.

Za Rezoluciju je glasalo deset članica , Rusija je bila protiv a uzdržane su bile Kina, Nigerija, Venecuela i Angola. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici bilo bi kontraproduktivno, rekao je u Savjetu bezbjednosti UN ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.