latinica  ћирилица
09/07/2015 |  20:36 | Autor: dnevni avaz

Brza hrana ne samo da deblja, već i zaglupljuje

Ako rješavate ukrštenice i sudoku i gledate kvizove nadajući se da ćete naučiti nešto novo, važno je da znate da svaka čokoladica ili čips može uništiti vaš trud.
Sendvič.. - Foto: ilustracija
Sendvič..Foto: ilustracija

Studija koju su proveli istraživači sa univerziteta u Oregonu pokazuje da prehrana bogata mastima i šećerima može negativno uticati na "kognitivnu fleksibilnost" i na sposobnost da se prilagodimo na promjene.

Istraživanje je provedeno na laboratorijskim miševima, koji su konzumirali hranu s različitim nivoima masti i šećera, a potom su morali proći niz testova, poput laboratorija, kako bi se pratile promjene u njihovim mentalnim i fizičkim funkcijama.

Istraživači su posvetili posebnu pažnju bakterijama koje se nalaze u probavnom sistemu miševa iz svake kontrolne grupe.

- Bakterije mogu ispustiti spojeve koji djeluju kao neurotransmiteri, stimulisati živce ili imunološki sistem i time uticati na niz bioloških funkcija - pojasnila je Kati Magnuson, profesor na fakultetu veterinarske medicine i glavni istraživač Instituta Linus Poling.

U četiri sedmice, mentalne i fizičke sposobnosti miševa koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masti i šećera počele su opadati, posebno kad bi se promijenila jedna ili više varijabli. Kao najvažniji faktor koji utiče na smanjenje moždanih funkcija identifikovane su bakterije u probavnom traktu.

Ljudi tom dijelu svog tijela posvećuju više pažnje nego ikada. Mljekarska industrija koristi termin "probiotik" kako bi svojim proizvodima privukle one koji teže zdravom načinu života, a naučnici sve više pažnje posvećuju milijardama bakterija koje žive u probavnom sistemu.

Јedna od prvih studija koje su povezale crijevne bakterije s moždanim funkcijama provedena je u Centru Gejl i DŽerald Openhajmer. U istraživanje su uključene tri grupe žena, jedna je konzumirala jogurte s dodatkom probiotika svakodnevno tokom četiri sedmice, druga je jela jogurte bez probiotika, a treća nije mijenjala prehranu. Grupe bez probiotika pokazale su loše rezultate u kognitivnim testovima, ali i u testovima povezanima s emocijama.

- Ovo istraživanje ukazuje na to da šećer i masti mijenjaju zdrave bakterijske sisteme, a to je jedan od razloga zašto je ta hrana štetna za nas - tvrdi Magnuson.