latinica  ћирилица
11/07/2015 |  07:52 | Autor: RTRS

Vučić napadnut nakon komemorativnog skupa u Potočarima (VIDEO)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zasut je kamenicama dok je u sakralnom dijelu Memorijalnog centra u Potočarima polagao cvijet, a masa je uzvikivala "Alahu ekber".
Vučić napadnut u Potočarima - Foto: TANЈUG
Vučić napadnut u PotočarimaFoto: TANЈUG

13.02 Delegacija Srbije na čelu sa Vučićem je Potočare napustila nakon napada u kome je premijer pogođen kamenom u glavu, a naočare slomljene.

Delegacija i premijer Srbije napadnuti su kamenicama, cipelama i flašama s vodom. U pokušaju da zaštite premijera Vučića članovi njegovog obezbjeđenja su otvorili pancir torbe. Napadači su vikali "Alahu egber" (Bog je veliki). "Umri četniče"...

Pojedinci iz mase su nasrtali na obezbjeđenje srpske delegacije u pokušaju da dođu do Vučića i tom prilikom je došlo do fizičkog obračuna sa članovima obezbjeđenja. 

Policija je intervenisala i sukobila se sa napadačima, a srpska delegacija je evakuisana.

Poglavar Ilamske zajednice u BiH Husein Kavazović odreagovao je na incident obrativši se skupu pozivom na mir i dostojanstvo.

12.44 U Potočarima je završen komemorativni skup posvećen 20 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i susjednih opština, na kojem su se obratili brojni domaći i strani visoki zvaničnici.

Nakon komemorativnog skupa, brojne domaće i strane delegacije položiće cvijeće i odati počast stradalima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je na komemorativnom skupu da treba okrenuti novu stranicu i započeti novi vijek, kao što su nekada veliki neprijatelji, a danas stubovi Evrope - Francuzi i Nijemci uradili nakon Drugog svjetskog rata.

On je naveo da se danas u Srebrenici potvrđuje da nema loših naroda, samo loših pojedinaca.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da "život i suživot idu ruku pod ruku u BiH", da iz Srebrenice mora otići poruka da mir nema cijenu, te da ne treba dopustiti bilo kome "da na svetosti ovih žrtva gradi nove sukobe".

Premijer Turske Ahmet Davutoglu poručio je da se mora podržavati mir u BiH, jer on znači mir na Balkanu, Evropi i svijetu.

"Nećemo zaboraviti ono što se desilo ovdje, ali ne možemo propagirati mržnju i osvetu", rekao je Davutoglu.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron poručio je na komemoraciji da će "odgovorni nositi ovu stigmu i ona će biti upozorenje svima", te da se nikada ne smije zaboraviti prošlost.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poručio je da sada lokalni sudovi moraju nastaviti rad Tribunala, jer treba procesuirati još stotine slučajeva zločina, kao i da međunarodna zajednica nastavlja sa traženjem nestalih.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor poručio je da oproštaj i pomirenje zahtijevaju puno hrabrosti i povjerenja i da je to jedini put za bolju budućnost.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je prilikom dolaska u Srebrenicu izjavio da Crna Gora izražava poštovanje žrtava ovog zločina, poruku pomirenja i želju da ovaj prostor nikada više ne bude blizu bilo kakvog nesporazuma koji bi svojim obimom i količinom doveo do toga da se poremeti stabilnost.

12.39 Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Potočarima da čvrsto vjeruje u pomirenje i novi početak zasnovan na istini, prihvatanju odgovornosti i saosjećanju za patnje i bol susjeda i sugrađana.

12.15 Bivši predsjednik SAD Bil Klinton zahvalio je predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću što je, kako je rekao, pokazao hrabrost da dođe u Potočare i dodao da očekuje da će to uraditi i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Klinton je rekao i da je rat koji je poveo u BiH, a kasnije i na Kosovu bilo nešto od najvažnijih stvari koje je uradio dok je bio na poziciji prvog čovjeka SAD.

12.05 Zamjenik generalnog sekretara UN Јan Elijanson prenio je danas saosjećanje i solidarnost prvog čovjeka Svjetske organizacije Ban Ki Muna porodicama svih žrtava koje, kako je rekao, UN i međunarodna zajednica nisu uspjele da zaštite. Govoreći na komemoraciji, Elijanson je rekao da se UN ponovo obavezuju da će cijela istina o tome šta se dogodilo u tom gradu ratne 95. godine biti otkrivena. Potraga, dodao je, za onim koji nisu pronađeni će biti nastavljena, a pravda će stići odgovorne.

11.03 Komemoracija u Potočarima počela je obraćanjem načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića koji je rekao da će danas, na 20 godina od zločina nad Bošnjacima, u Memorijalnom centru Potočari biti ukopani posmrtni ostaci 136 osoba ubijenih u julu 1995. godine.

Na skupu je predviđeno obraćanje 16 zvaničnika, a nakon toga će brojne domaće i strane delegacije položiti cvijeće i odati počast stradalima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Predviđeno je da polaganje cvijeća počne u 12.00 časova, a u 12.45 časova kratak kulturni program, nakon čega će uslijediti vjerski obred i sahrana 136 identifikovanih posmrtnih ostataka nastradalih.

Za sada nisu zabilježeni incidenti na skupu u Potočarima, koji obezbjeđuju jake policijske snage i kojem prisustvuje veliki broj građana iz raznih krajeva BiH, brojne domaće i strane delegacije.

10.12 Delegacija Srbije, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem stigla je u Potočare, gdje je dočekana zvižducima okupljenih građana. Vučić se po dolasku upisao u knjigu žalosti. Vučić je u knjigu žalosti napisao da izražava poštovanje prema svim žrtvama i njihovim porodicama i da vjeruje u drugačiju i bolju budućnost u odnosima srpskog i bošnjačkog naroda.
"Ovde, u Srebrenici, obaveza svakog od nas je da pognemo glavu, ne zaboravimo i počnemo da stvaramo drugačiju budućnost", napisao je Vučić.

Premijer Srbije je izrazio nadu da se tako užasan zločin nikada više neće dogoditi.

Јedna od predstavnica Udruženja "Majke Srebrenice" Vučiću je na rever zakačila Srebrenički cvijet.

Aleksandar Vučić u Srebrenici

Delegacije ulaze u komemorativnu sobu, gdje će obraćanjem zvaničnika početi komemoracija povodom 20 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Uoči dolaska u Srebrenicu, Vučić je poručio da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin u Srebrenici, da njegova ruka pomirenja ostaje pružena bez ikakve politike i da Vlada Srbije želi zajednički život sa Bošnjacima.

Među pristiglim delegacijama je i delegacija Vlade Srpske, predvođena ministrom za izbjeglice i raseljena lica Davorom Čordaš, u kojoj je i potpredsjednik Srpske Јosip Јerković.

U Srebrenicu je stigao i bivši američki predsjednik Bil Klinton, predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac, delegacije zemalja iz regiona - Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske.

10.05 Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je danas da je ono što se prije dvadeset godina dogodilo u Srebrenici sramota za Evropu i da je jedini način da se ona prevaziđe rad na prevazilaženju podjela, zajedništvu i evropskim integracijama.

7.52 Na komemoraciji povodom 20 godina od stradanja Bošnjaka iz ovog kraja prisustvovaće više od 90 stranih delegacija.

U Potočare bi, kako je najavljeno, trebalo da dođe premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednici Slovenije Borut Pahora, Hrvatske - Kolinda Grabar Kitarović, i Crne Gore Filip Vujanović. Najavljen je i dolazak premijera Turske Ahmeta Davutoglua i delegacija Evropske unije, SAD, Međunarodnog suda za ratne zločine i Evropskog parlamenta.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov neće prisustvovati zbog stava rukovodstva Organizacionog odbora. Organizacioni odbor i predstavnice udruženja koja okupljaju srebreničke majke poručili su ruskom ambasadoru u BiH da mu ne treba "pasti na pamet da dođe u Srebrenicu".

Komemoraciji neće prisustvovati ni visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini. Svoj nedolazak Mogerinijeva je obrazložila zbog završnih pregovora sa Iranom u Beču, čiji je koordinator.

Kako je najavljeno, komemoraciji će prisustvovati potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić i narodni poslanici Željka Stojičić i Dobrila Drinić.

Komemorativni skup će obezbjeđivati 1.200 pripadnika Policije Republike Srpske, uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač juče je izrazio uvjerenje da će komemorativni skup proteći uredno, bez incidenata, istakavši da je to u interesu Srpske.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja godišnjica i srpskog i bošnjačkog stradanja.

Danas će u ovom području biti na snazi poseban režim saobraćaja kako bi svi koji se odluče mogli bezbjedno da stignu u Potočare i vrate se nakon komemoracije.