latinica  ћирилица
11/07/2015 |  10:31 | Autor: RTRS

Prebilovci - Simbol stradanja srpskog naroda (VIDEO)

Osveštanje Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kao i sahrana miniranih i spaljenih moštiju Prebilovačkih mučenika, biće održano 7. i 8. avgusta. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće patrijarh srpski Irinej.
Izgradnja hrama u Prebilovcima (arhiva) -
Izgradnja hrama u Prebilovcima (arhiva)

Prebilovci kod Čapljine simbol su stradanja srpskog naroda. Početkom Drugog svjetskog rata, od hiljadu žitelja ovoga kraja ustaše su u jamu bacile 820 ljudi. Njihovi posmrtni ostaci su spaljeni i minirani.

Spomen-hram, gdje su bile sahranjene kosti oko 4.000 Srba bačenih u jame širom Donje Hercegovine, miniran je u posljednjem ratu. Po uzoru na Crkvu Groba Gospodnjeg i Vaskrsenja Hristovog u Јerusalimu, obnavlja se Hram u Prebilovcima. Arhitektonsko rješenje dali su projektanti Peđa i Sava Ristić.

Јerej Danilo Boro kaže da je obnova Hrama podstaknuta željom da Prebilovci postanu simbol obnove života, simbol Vaskrsenja, a ne samo simbol stradanja.

Posebna pažnja poklanja se unutrašnjem uređenju Hrama. Poznati ikonopisac otac Stamatis Skliris oslikao je oltarsku apsidu i centralnu kupolu, dok grupa umjetnika iz Beograda, okupljena oko Aleksandra Živadinovića, oslikava paraklis i ispisuje imena novomučenika prebilovačkih. Spisak imena nije konačan.

Đakon Branislav Rajković pozvao je sve koji dođu do tih podataka i nakon oslikavanja Hrama, da se jave i dodao da će oni naknadno biti upisani.

U postradalim Prebilovcima obnavlja se život u duhovnom i materijalnom pogledu. Danas ovdje živi 60 stanovnika, među kojima je 15-oro djece i mladih. Oni su nada i budućnost ovog kraja.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke i uvela ih u Kalendar. Sahrana moštiju prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika biće 7. avgusta uveče, uoči osvještanja Hrama Vaskrsenja Hristovog.