latinica  ћирилица
11/07/2015 |  12:51 | Autor: Agencije

Pušenje izaziva šizofreniju?

U istraživanju koje potpuno mijenja dosadašnja razmišljanja o povezanosti šizofrenije i pušenja, naučnici su utvrdili da bi cigarete mogle biti jedan od činioca u razvoju psihoza.

Nakon analize srazmjerne učestalosti psihoze kod gotovo 15.000 pušača i 273.000 onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode, naučnici su izjavili kako izgleda da pušenje cigareta povećava rizik od razvoja psihoza.

- Iako je teško utvrditi smjer kauzaliteta, naši nalazi ukazuju da bi pušenje trebalo ozbiljno uzeti u obzir kao mogući faktor rizika za razvoj psihoza - izjavio je DŽejms Mekejb, stručnjak za psihoze koji je bio i jedan od  vodećih stručnjaka u istraživanju Instituta za psihijatriju londonskog Kings Koledža.

Mekejb je dodao da je duvan samo jedan od mnogih činioca među kojima su i genetski faktori, način života, prehrana i drugi uticaji koji povećavaju opasnost od pojave šizofrenije.

Šizofrenija je ozbiljan duševni poremećaj koji pogađa oko 1% ljudi. Njeni najčešći simptomi su poremećaji u razmišljanju i percepciji, a oboljeli često imaju psihotična iskustva.

Iako je povezanost između pušenja cigareta i šizofrenije već uočena ranije, do sada su mnogi ljekari prihvatali tezu o samoliječenju po kojoj pacijenti puše kako bi ublažili stresne simptome šizofrenije ili nuspojave lijekova.

Za ovu je studiju Mekejbov tim analizirao udio pušača kod osoba s prvom epizodom psihoze i utvrdio da je među njima bilo 57% pušača.

Robin Marej, psihijatar koji je sarađivao s Mekejbom, rekao je da bi jedno od objašnjenja moguće veze između pušenja i psihoza mogao biti dopaminski sistem mozga.

- Višak dopamina najbolje je objašnjenje za psihoze. Moguće je da nikotin povećanjem lučenja dopamina izaziva razvoj psihoza - rekao je.

Ranije studije su s psihozama povezivale uživanje kanabisa, ali bilo je mnogo rasprava o tome da li je riječ o uzročnoj vezi ili genima koji neke ljude ujedno čine podložnijim i za uživanje kanabisa i za razvoj šizofrenije.

Mekejb je izjavio da bi novi rezultati o pušenju mogli sugerisati čak i da je "pravi krivac duvan, a ne kanabis" jer korisnici kanabisa često tu drogu miješaju s duvanom.