latinica  ћирилица
13/07/2015 |  08:05 | Autor: B92

Šarić kriv za šverc kokaina, osuđen na 20 godina

U Specijalnom sudu danas je Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su i članovi njegove grupe, tako da je Goran Soković dobio 20 godina, Željko Vujanović 18 godina, Rodoljub Radulović, koji je u bjekstvu, 11 godina i šest mjeseci.

Izricanje presude, koju je više od sat vremena čitao sudija Siniša Petrović, pratili su mnoge domaće i strane novinarske ekipe.

Šarić kriv za šverc kokaina, osuđen na 20 godina

Specijalni sud proglasio je krivim Darka Šarića za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Krivima su proglašeni i svi optuženi. Šarić, kao ni njegov advokat nisu se pojavili u sudnici.

Ovo je prvostepena presuda na koju nezadovoljne strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj završnoj riječi predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zatvora, dok je Šarić tvrdio da nema dokaza da on organizator šverca kokaina i da su mu optužbe izmontirane voljom bivše vlasti. 

Beograd: Izricanje presude Šariću

Specijalni sud u Beogradu danas bi trebalo da izrekne presudu Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe optuženim za organizovanje šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

To će biti prvostepena presuda na koju će moći da se uloži žalba Apelacionom sudu, prenose beogradski mediji.

Postupak, koji je vođen po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je njih 14 još u bjekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i pljenidbom oko dvije tone kokaina u Urugvaju.

Darku Šariću suđeno u odsustvu, sve dok se nije predao vlastima 18. marta 2014. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Sve vrijeme trajanja postupka Šarić je negirao krivicu, tvrdeći da nema dokaza da je on organizator šverca kokaina i da je proces politički montiran.

U završnoj riječi Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da Šarić i ostali optuženi budu osuđeni na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina uz ocjenu da za optužene nema olakšavajućih okolnosti, jer su sve "radili sa direktnim umišljajem, a pobude su bile isljkučivo sticanje enormne finansijske koristi".

Na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu, osim Šarića još je devet optuženih, devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović i za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Darko Tošić uhapšen je 5. jula u Amsterdamu, ali prema posljednjim informacijama, holandske vlasti ga još nisu izručile Srbiji.

Mnogima su tokom sudskog postupka trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet Srbije slilo više od milion evra.

Izricanje presude zakazano je za 10.00 časova.(SRNA)