latinica  ћирилица
13/07/2015 |  10:09 | Autor: SRNA

Somun: Napad u Potočarima huliganstvo na nivou ID

Spoljnopolitički analitičar Hajrudin Somun ocijenio je da je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima huliganstvo na nivou "Islamske države"
Napad na Vučića u Potočarima - Foto: Beta/AP
Napad na Vučića u PotočarimaFoto: Beta/AP

Spoljnopolitički analitičar Hajrudin Somun ocijenio je da je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima huliganstvo na nivou "Islamske države".

On kaže da je politički stav koji Vučić ima prema BiH bio za poštovanje.

- Kada se susreo sa majkama Srebrenice, vidjelo se da on ima emotivan stav i ništa od onog nije se trebalo dogoditi. Nije ga trebalo spriječiti da do kraja obilježi godišnjicu i oda počast žrtvama - rekao je Somun za "Dnevni avaz".

Somun je istakao da je incidente uvijek teško spriječiti, ali s obzirom da je Vučiću bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović garantovao bezbjednost, organizacija osiguranja morala je biti intenzivirana.

Politički analitičar Adnan Huskić kaže da se radilo o katastrofalnom propustu onih koji su bili nadležni za bezbjednost delegacije.

- Ko god je radio na procjeni trebalo je da zna da bi upravo dolazak Vučića mogao izazvati incident. Mislim da je vrijeme da neko da ostavku zbog ovog - ocijenio je Huskić.

Federalna televizija objavila je da je tokom obilježavanja stradanja u Sreberenici bilo mnogo bezbjednosnih propusta.

Ova televizija navodi da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ograničila broj policajaca koji smiju biti unutar Memorijalnog centra, a osiguranje unutar njega prepušteno je obezbjeđenju agencije "Sekjuritas", čiji je direktor Mirsad Ćatić povremeno angažovan na savjetničkim pozicijama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.