latinica  ћирилица
18/07/2015 |  13:42 | Autor: Agencije

Јunaci crtanih filmova podstiču gojaznost kod djece

Debeljuškasti junaci animiranih filmova, poput Obeliksa, Erika Kartmena i Homera Simpsona, utiču na širenje gojaznosti među djecom, tvrde istraživači.

Prošle godine je jedan britanski ljekar pisao Matu Greningu, kreatoru američke serije "Simpsonovi", tražeći od njega da izmisli dijetu za svog glavnog junaka Homera koji, po njemu, podstiče loše navike kod djece.

Isto to važi i za Obeliksa i njegovo prežderavanje divljim svinjama, kao i za Kartmena iz serije "Saut Park".

Sva tri lika, ali i mnogi drugi, imaju "simbiotički odnos" sa hranom, dajući tako užasan primer djeci, ističe se u studiji istraživača sa Univerziteta u Koloradu.

Stručnjaci su posmatrali 300 djece starosti od šest do 14 godina koja su gledala razne crtane filmove, video igrice i stripove.

Ustanovili su da djeca koja gledaju crtaće sa debelim junacima jedu dva puta veće količine hrane i, što je još gore, najviše konzumiraju masnu hranu.

Naučnici, čija je studija objavljena u časopisu "Journal of Consumer Psychology", smatraju da je ovo važno otkriće jer bi crtaći mogli da imaju ključnu ulogu u edukaciji najmlađih.

"Crtani filmovi bi mogli da im pomognu da steknu zdrave navike", kazala je vođa istraživanja Margaret Kembel sa Univerziteta u Koloradu.