latinica  ћирилица
18/07/2015 |  15:48 | Autor: SRNA

Parastos stradalim Srbima u Velikoj Hoči

Zločini nad Srbima u Orahovačkoj župi, kao i nad cjelokupnim srpskim narodom, ma gdje da su počinjeni, ne smiju biti zaboravljeni i sve dok zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde, stradali Srbi i njihovi potomci neće imati spokoja, poručeno je iz Velike Hoče sa pomena Srbima postradalim prije, tokom i poslije sukoba na Kosmetu 1998. i 1999. godine.
Velika Hoča - pomen - Foto: SRNA
Velika Hoča - pomenFoto: SRNA

Predsjednik Republičke komisije za nestala i kidnapovana lica Veljko Odalović, obraćajući se u ime Vlade Srbije, istakao je da stradali Srbi ne smiju biti nikada zaboravljeni.

- Sve dok je u Velikoj Hoči spomenika stradalim Srbima, sa dignitetom ćemo izgovarati njihova imena i prisećati se žrtve koju su dali postradali miroljubivi Orahovčani. Јuče je bio 17. juli, dan kada su 1999. godine kidnapovani Kostići, Nikolići, Manitaševići, Mavrići, Dolaševići i još nekoliko desetina Srba iz Zočišta, Opteruše, Retimlja i Orahovca. Odvedeni su u nepoznatom pravcu i ubijeni, rekao je Odalović.

On je upozorio da do danas pred lice pravde nije izveden niko od naručilaca i izvršilaca zločina koje su, kako tvrde mještani, počinile njihove dojučerašnje komšije Albanci.

- Država Srbija i svi međunarodni subjekti duguju porodicama postradalih Srba da niko ne bi smeo da pobegne od odgovornosti, bilo komandne ili pojedinačne, jer su svoje terorističke akte započeli likvidacijom nejači i nedužnog u Orahovačkoj župi, istakao je Odalović.

Foto: Srna

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i nestalih Orahovčana Negovan Mavrić kaže da će pred lice pravde morati da budu izvedeni svi koji su tog julskog dana, kidnapovanjem i odvođenjem, unesrećili nekoliko desetina srpskih porodica.

- Veo tajne se nadvija, ali stoji nada da će, formiranjem specijalnog suda za ratne zločine, početi da se odmotava klupko istine o stradalim Srbima. Pokušali su da zatru tragove srpskog postojanja i trajanja u Orahovačkoj župi u kojoj su Srbi istrpeli zulum turskih janičara, pa će istrpeti i zulum bivših komšija, kumova i prijatelja, rekao je Mavrić.

On ističe da više ništa nije isto u Orahovcu, Velikoj Hoči, Zočištu i drugim opustošenim srpskim selima.

- Proći pored Zočišta, Opteruše, Retimlja i stići u Veliku Hoču i Gornju srpsku mahalu u Orahovcu ne može se, a da ne izazove gnušanje prema onima koji su zločine naručili i počinili. Doći će vreme da oni koji su odgovorni, ako ikada dođe do formiranja specijalnog suda, odgovaraju za zločine u Orahovačkoj župi, jer su upravo u njoj počinjeni prvi zločini nad običnim srpskim domaćinom, rekao je Mavrić.

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović rekao je da zločin nad orahovačkim Srbima nikada ne smije biti zaboravljen, dodajući da moraju odgovarati i pojedini međunarodni zvaničnici jer su zločini činjeni i u vrijeme njihovog mandata.

- Ne smije biti zaboravljeno jedno jedino ime postradalog-žrtve, ali ne smije biti zaboravljeno ni ime jednog jedinog zločinca, poručio je Bojović, izražavajući žaljenje što porodice stradalih Srba još ne znaju istinu o stradanju nestalih i kidnapovanih.

Parastos ispred spomenika stradalim Srbima u Velikoj Hoči služio je arhimandrit Stefan, iguman manastira Sveti Vrači iz Zočišta, a prisustvovalo je nekoliko desetina članova porodica stradalih, prijatelji i predstavnici vlasti Srbije.

Parastos nisu obezbjeđivali predstavnici kosovske policije, niti je prisustvovao neko od predstavnika Srba u kosovskim institucijama.