latinica  ћирилица
19/07/2015 |  15:11 | Autor: SRNA

Uhapšen srpski general u penziji Borislav Đukić

Na aerodromu Tivat u Crnoj Gori uhapšen je srpski general u penziji Borislav Đukić /67/ po hrvatskoj potjernici za navodni ratni zločin nad civilima tokom rata u Hrvatskoj i rušenje brane na Peruči, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".
Borislav Đukić (Foto: sense-agency.com) -
Borislav Đukić (Foto: sense-agency.com)

Đukić, koji je državljanin Srbije, uhapšen je sinoć prilikom povratka za Beograd, a na istoj hrvatskoj optužnici sa njim nalazi se i general Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa ЈNA.

Đukić je bio zamjenik komandanta Glavnog štaba Srpske Vojske Krajine, kao i svjedok odbrane u procesu protiv bivšeg predsjednika SR Јugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića i Republike Srpske Krajine Milana Martića.

Prema dokumentaciji "Veritasa", Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa ЈNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči.

Tom optužnicom su obuhvaćeni još i generali Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa ЈNA, general Mile Novaković, tadašnji komandant Srpske vojske Krajine i major Milan Korica, tadašnji komandant svih pograničnih jedinica Milicije Republike Srpske Krajine.

Optuženima je već 1993. određen pritvor, te za njima raspisana potjernica koja je još na snazi.

Hrvatska optužnica iz 1995. godine generala Ratka Mladića i ostale tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u januaru 1993. godine.

Prema toj optužnici, generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. godine nalog Đukiću i Korici, a oni svojim potčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje.

Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su, kako se navodi u optužnici, nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na brani, a nastala šteta procijenjena je na 25,55 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

U optužnici se navodi da je, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP-a, spriječen "cilj rušenja brane - potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova Sinja, Trilja i Omiša smještenih nizvodno od rijeke Cetine.

Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Tužilaštva Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga protiv njegove grupe otvorena 1993, a optužnica podignuta 13. decembra 1995. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

General Đukić, bivši zamjenik komandanta Glavnog štaba Srpske Vojske Krajine, autor je knjige "Razbijanje Јugoslavije: mjesto i uloga Hrvatske", koja je objavljena 2008. godine u izdanju Srpskog kulturnog društva "Zora".

Sam autor je objasnio da je podstrek za pisanje knjige dobio kao svjedok odbrane u procesu protiv bivšeg predsjednika SR Јugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića i Republike Srpske Krajine Milana Martića, a dodatni motiv je bio da svjedoči o događajima koji vremenom padaju u zaborav.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšen 151 Srbin iz Hrvatske i bivših pripadnika ЈNA, od kojih su 49 izručeni u Hrvatsku.

Od ukupnog broja izručenih do sada je protiv njih 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

"Veritas" napominje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola, koji vrši Hrvatska.