latinica  ћирилица
27/07/2015 |  22:10 | Autor: RTRS

Laktaši: Grad desetkovao urod (VIDEO)

Treći dan od olujno-gradonosnog nevremena, poljoprivrednici u Laktašima zbrajaju štetu. Kako vrijeme odmiče posljedice su sve vidljivije na poljoprivrednim kulturama. Područje pogođeno nevremenom danas je posjetio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić.
Šteta od grada - Foto: RTRS
Šteta od gradaFoto: RTRS

U župskom dijelu opštine Laktaši grad je najveću štetu načinio na imanju Gorana Abramovića, u voćnjaku koji se prostire na 10 hektara. Rod u četvrtoj godini prijevremeno je obrao grad.
"Ove godine smo očekivali  prvi ozbiljan rod od 300 tona prve klase, ali u neka tri dana dva puta zaredom nas je pogodilo ovo nevrijeme i trenutno sabiramo štetu", kaže Goran Abramović iz Boškovića

U Lijevče polju, osim na kukuruzu, grad je najviše štete nanio proizvođačima povrća na otvorenom.
Stvaran obim štete znaće se poslije izlaska na teren opštinskih ekipa za procjenu.

"Prije mjesec dana imali smo štete na poljoprivrednim usjevima oko 3 miliona maraka a ukupan budžet opštine je negdje oko 14 miliona tako da je jako teško i sva pomoć koju bi opština mogla uputiti zanemariva je u odnosu na štete koje su imali poljoprivredni proizvošači" kaže načelnik opštine Miroslav Kodžoman.

Poljoprivrednici velike nade polažu u resorno ministarstvo koje je sa isplatom 12 miliona maraka za prošlogodišnju štetu znatno pomoglo da se pokrene novi proizvodni ciklus.
"Treba štetu procjeniti i dostaviti i učinićemo sve da pomognemo tim proizvođačima da održe nivo proizvodnje kakav takav poslije ovakvih nevolja", kaže Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.
Sa ciljem što bolje zaštite voćnjaka od grada ministarstvo već stimuliše nabavku i instalaciju protivgradnih mreža. Osim toga u sljedećoj godini biće subvencionisano i osiguranje poljoprivredne proizvodnje kod osiguravajućih društava.