latinica  ћирилица
29/07/2015 |  17:18 | Autor: SRNA

Malešević: Ministarstvo podržava program IPA dva

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da ovo ministarstvo podržava učešće obrazovnih vlasti Srpske u projektima Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA/ 2 za BiH.
Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske - Foto: SRNA
Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike SrpskeFoto: SRNA

Malešević je danas učestvovao na sjednici Konferencije ministara obrazovanja u BiH koja je u Sarajevu održana u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, na kojoj je raspravljano o opredijeljenosti obrazovnih vlasti BiH za učešće u IPA projektima.
 "Podržavamo projekte iz programa IPA 2, ali insistiramo na poštovanju ustavne nadležnosti u BiH, kao i da Srpska mora da bude jasno vidljiva u svakoj fazi izrade i primjene projekata, što predstavnici Srpske žele da istaknu", rekao je Malešević Srni.

On je istakao da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske opredijeljeno za reformske procese svih nivoa obrazovanja.

Kada je riječ o Poslovniku o radu Konferencije, Malešević je iznio primjedbu da se tim dokumentom ne može regulisati "sistem obrazovanja u BiH", jer ona nema jedinstven sistem obrazovanja već je podijeljen na entitete i kantone, gdje postoji više sistema obrazovanja.

"Samo smo načeli teme `diskriminacija`, `segregacija` i `politizacija` u obrazovanju. To treba posmatrati u cijeloj BiH, a ne samo u Republici Srpskoj, te ne proglašavati kako nešto ne valja u Srpskoj, da mi ne primjenjujemo mnogo toga", kaže Malešević.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj ima 20 škola gdje postoji nacionalna grupa predmeta, a u Federaciji BiH u samo jednom kantonu.

Malešević je na sjednici Konferencije ministara obrazovanja u BiH ponovio stari stav predstavnika vlasti Srpske o formiranju ministarstva prosvjete na nivou BiH i usprotivio se njegovom formiranju.