latinica  ћирилица
29/07/2015 |  21:08 | Autor: Agencije

Njemački mediji označili Balkan kao oblast za regrutovanje ID

Teroristička organizacija Islamska država smatra Balkan kao važanu oblast za regrutovanje boraca i vrbuje teroriste prije svega na Kosovu, objavljeno je u emisiji FAKT, njemačke televizije ARD.

Islamska država, kako se navodi, vrbuje preko propagandnih video-zapisa na albanskom i bosanskom jeziku pre svega na Kosovu i poziva na terorističke napade.

Ekspert za jugoistočnu Evropu, profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu, smatra da te video-poruke nisu upućene samo muslimanima na Balkanu, već i onim koji su sa tog područja došli u zapadnu Evropu.

Pošto mnogi od tih ljudi ne znaju arapski jezik, video-zapisi na albanskom ili bosanskom jeziku jesu jedan važan instrument za regrutaciju, smatra ovaj profesor, a prenose njemački mediji.

Kosovo u međuvremenu važi kao važna baza Islamske države i brojni njihovi borci potiču odatle, gdje vlada ogromna nezaposlenost, smatra taj ekspert.

Mediji prenose da je Balkan interesantna oblast i za njemačku islamističku scenu i navode da su njemački salafisti skupljali novac za bosansko selo Gornja Maoča, za koje se kaže da važi kao važan centar za vrbovanje Islamske države.