latinica  ћирилица
30/07/2015 |  10:01 | Autor: RTRS

Čečenke opustošile račun Islamske države (VIDEO)

Ljudi koji vrbuju za zabranjenu u Rusiji radikalnu organizaciju „Islamska država“ postali su žrtve prevarantkinja iz Čečenije.
Lažni profil čečenki na društvenim mrežama - Foto: RT
Lažni profil čečenki na društvenim mrežamaFoto: RT

Nekoliko Čečenki našlo se u centru pažnje policije. One su se preko lažnog profila na društvenim mrežama povezivale sa militantima koji su ih pozivali da otpočnu novi život u Siriji, prenosi Sputnjik.

„Počeo je da me mami, govoreći: Da li želite da dođete u Siriju? Tamo je super. Јa sam mu odgovorila, da nemam novca i on mi je predložio da mi ga pošalje preko Qiwi", rekla je jedna od devojaka.

U stvari, to je bila samo zamka. Čim bi militanti uplatili novac, račun bi se zatvarao i veza sa djevojkom bi se prekidala. U stvari, ni jedna od djevojaka nije ozbiljno planirala da otputuje.

„Mnogi od poznanika su otputovali, ali iz toga ništa dobro nije izašlo", saopštila je djevojka.

Proces, naravno, traje neko vrijeme i razdjeljen je u nekoliko etapa. U početku djevojka uspostavlja kontakt sa budućom žrtvom, nakon čega šalje fotografije na kojima se vidi lice. Nekad šalju i slike drugih djevojaka. To je znak da je sve ozbiljno i žrtva predlaže pomoć u novcu. Sve te djevojke se sada nalaze pod istragom u Čečeniji. Najinteresantnije je da se sličnom stvarima bave i muškarci.