latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:25 | Autor: SRNA

Selaković: Zajednički protiv trgovine ljudima

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković istakao je da trgovina ljudima predstavlja vid organizovanog kriminala i da svi državni organi i društvo moraju da usaglašeno djeluju kako bi borba protiv ovog zla bila uspješna.

Selaković je u saopštenju povodom 30. jula - Međunarodnog dana trgovine ljudima naveo da državni organi moraju usaglašeno da djeluju i sarađuju, kako među sobom, tako i sa organizacijama civilnog sektora, ali i građanima, kako bi borba protiv trgovine ljudima bila uspješna i efikasna.

On napominje da se, nažalost, skoro svaka država u svijetu susreće sa takozvanim "modernim ropstvom", kao i da su države koje su najviše pogođene ovim zastrašujućim i teškim krivičnim đelom upravo siromašne i zemlje u tranziciji.

"Kao takvo, ovo delo mora biti uvek sa posebnom pažnjom i ažurnošću procesuirano od tužilaštva i sudova, kako zbog učionica ovog teškog dela, tako i zbog žrtve kojoj su narušena osnovna ljudska prava, a dostojanstvo uništeno", istakao je Selaković.

On je napomenuo da trgovina ljudima predstavlja vid organizovanog kriminala koji prevazilazi teritoriju jedne države i ima oblik regionalnog i međunarodnog udruživanja pojedinaca i kriminalnih grupa.

"Zato je od izuzetnog značaja da postoji čvrsta međunarodna saradnja među institucijama i državnim organima", ističe ministar pravde Srbije i dodaje da je ta saradnja definisana međunarodnim konvencijama, ali i posebnim bilateralnim ugovorima koje je Srbija zaključila sa drugim državama.