latinica  ћирилица
01/08/2015 |  13:26 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Služen parastos za poginule srpske borce

U kapeli Svetog apostola Marka na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos za borce poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, položeno cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na groblju i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpske vojske.
Mrkonjić Grad: Parastos borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad: Parastos borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratuFoto: SRNA

U Mrkonjić Gradu je, nakon odbrambeno-otadžbinskog rata, pronađena masovna grobnica sa tijelima 181 lica, a u više manjih masovnih grobnica pronađena su tijela 176 lica. Nalazi patologa i obdukcije pokazali su da su svi na zvjerski način mučeni i ubijeni.

Za te zločine do danas niko nije odgovarao, iako se zna ko su počinioci.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je prisustvovao današnjem parastosu, rekao je da to što do sada niko nije odgovarao za ove žrtve govori o selektivnosti rada Haškog tribunala.

- Naši političari godinama ukazuju na nepravilnost i neregularnost rada Haškog tribunala, što srpske žrtve nisu stavljene u istu ravan sa drugim žrtvama. Svaka žrtva mora imati poštovanje. Svi zločinci koji su činili stravična djela moraju odgovarati, nije bitno koje su vjeroispovijesti. Nažalost, u praksi nije tako, što nije dobra poruka, rekao je Savanović.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić i danas je apelovala da Tužilaštvo BiH konačno otvori predmet u vezi sa ratnim zločinima u ovoj opštini.

- Nadam se da će neko u narednim godinama konačno saopštiti vijest da je Tužilaštvo BiH uzelo da radi na predmetu o ratnim zločinama počinjenim u Mrkonjić Gradu i u zapadnoj Krajini. To je ono što nas zaustavlja u svakoj daljoj tužbi da bismo nadoknadili materijalnu štetu. Bez toga da neko bude osuđen za genocidni zločin u Mrkonjiću, to je nemoguće, rekla je Aničićeva.

Јedan od komandanata 11. Lake pješadijske brigade Radovan Ilić kaže da se svake godine sa ponosom sjeća poginulih drugova koji su najviše uložili u Republiku Srpsku - svoj život.

- Molitvama se sjetimo naših saboraca poginulih koji ostaviše svoj život širom Republike Srpske. O pitanju odgovornosti za žrtve koje je pretrpjela opština Mrkonjić odgovorni treba da, napokon, uđu u procese koji su u skladu za zakonom, naveo je Ilić.

Parastos je služen povodom obilježavanje krsne slave opštine - Svetog proroka Ilije i Dana 11. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, a održana je i svečana akademija u čast 11. lake pješadijske brigade.

Lomljenje slavskog kolača na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića planirano je za sutra uveče.