latinica  ћирилица
02/08/2015 |  20:17 | Autor: SRNA

Amfilohije: Sačuvati ćirilicu znači sačuvati dušu

Na manifestaciji "Trg od ćirilice" u Herceg Novom poručeno je da srpski narod ne može imati istinsku budućnost bez ćirilice.
Mitropolit Amfilohije (foto: svetigora.com) -
Mitropolit Amfilohije (foto: svetigora.com)

Drugi po redu "Trg ćirilice" počeo je sinoć i sa skoro tridesetak programa trajaće do kraja mjeseca.

Nakon otvaranja promovisano je fototipsko izdanje cetinjskog "Oktoiha petoglasnika", a govoreći o ovoj istorijskoj knjizi i njenom značaju za crkvu i narod, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da je dobro što se u gradu Hercega Stefana održava "Trg od ćirilice".

Oktoih petoglasnik (foto: in4s.net)

"Dobro je što je naša književnost danas krenula putem na kojem je građeno sveukupno naše biće – da govorimo o đirilici i njenom značaju za ovaj narod. Takođe, poštujemo narode koji imaju latinicu kao pismo svoje znakovne kulture, ali naš narod ne može imati istinsku budućnost bez ćirilice – kao ni Kinezi koji su se vratili svom pismu ili Јevreji svome Јerusalimu, pismu Mojsijevom na kojem su pisali sveti proroci", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da, sačuvati ćirilicu znači sačuvati svoju dušu, svoj narod, njegovu pravu državnost, očuvati njegovo opređeljenje za ono što je vječno i neprolazno.

Književnik Budimir Dubak poručio je da je narod koji ima ovakve knjige nepobjediv.

Ovu sve kulturnu manifestaciju organizuju Udruženje crnogorskih izdavača i knjižara, Mitropolija crnogorsko-primorska i hercegnovska Crkvena opština Stari grad.