latinica  ћирилица
04/08/2015 |  10:10 | Autor: TANЈUG

Mogerini: Usvajanje amandmana i zakona - važan korak

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ocijenila je da je usvajanje ustavnih amandmana i zakona u kosovskoj skupštini presudan korak ka uspostavljanju neophodnog zakonskog okvira čiji je cilj da se odgovori na ozbiljne optužbe iz izvještaja Savjeta Evrope.

Mogerini u saopštenju kaže da taj korak poslanika kosovskog parlamenta nije bio lak, ali da je to "znak odgovornosti i odlučnosti" da se dođe do istine i da se donesu odluke u skladu sa evropskim putem Kosova.

"Evropska unija je je opredijeljena da pomogne u tom procesu i da nastavi da sarađuje sa svima kako bi se dovršio proces uspostavljanja neophodnih pravnih mehanizama kako bi nezavisni i fer sudski procesi mogli da budu pokrenuti u skorijoj budućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su juče ustavne amandmane koji će otvoriti put za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i podržali u načeli nacrt zakona o Specijalnom sudu i Kancelariji specijalnog tužioca.

U izvještaju specijalnog izvjestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija iznesene su optužbe o trgovini organima na Kosovu i drugim zločinima na Kosovu i Albaniji krajem 90-ih godina.