latinica  ћирилица
04/08/2015 |  11:50 | Autor: SRNA

"Uskoro konkurs za filmske projekte"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da bi u narednim danima trebalo da bude objavljen konkurs za projekte iz filmske produkcije za koje će biti dodijeljeno 100.000 KM.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević sa direktorom filmskog festivala „Kratkofil plus“ Darijom Buzaković - Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević sa direktorom filmskog festivala „Kratkofil plus“ Darijom BuzakovićFoto: SRNA

"Mislim da će se na konkurs javiti stvaraoci sa dobrim projektima i da ćemo ta sredstva podijeliti na više projekata. Već su se za konkurs interesovali filmski stvaraoci koji su navodili da imaju dobre projekte", rekao je Malešević nakon razgovora sa direktorom Filmskog festivala "Kratkofil plus" Darijom Buzaković.

On je naglasio da u pitanju nisu neka velika sredstva, ali mogu poslužiti kao inicijalna sredstva na osnovu kojih bi filmski stvaraoci mogli tražiti dodatna sredstva iz IPA fondova.

Malešević je podsjetio da je dato više od 50.000 KM za organizaciju filmskih festivala, dodajući da oni najbolji zaslužuju i više.

On je istakao da dosadašnje aktivnosti Festivala "Kratkofil plus" pokazuju pomak na bolje svake godine i dodao da Ministarstvo treba podržavati projekte koji pokazuju kvalitet.

"Program kojeg oni organizuju treba da doprinese razvoju mladih ljudi na ovom prostoru koji bi se razvijali u razmjeni iskustava sa ljudima iz inostranstva, te sagledali kako i kuda treba da ide filmska industrija", naglasio je Malešević.

Buzakovićeva je istakla da Festival "Kratkofil plus" ima saradnju sa Ministarstvom, da se svake godine javljaju na raspisani konkurs, kao i da dobijaju podršku Ministarstva za održavanje festivala.

Ona je ocijenila da je uspješno realizovan Deveti filmski festival "Kratkofil plus" koji je održan u Banjaluci od 22. do 26. jula, te dodala da je ove godine bila mnogo jača selekcija u odnosu na raniji period.