latinica  ћирилица
04/08/2015 |  12:51 | Autor: TANЈUG

Beograd: Studenti negoduju zbog proslave "Oluje"

Predstavnici studenata Beogradskog univerziteta okupili su se ispred ambasade Hrvatske kako bi akcijom "Studenti pamte" izrazili negodovanje zbog proslave "Oluje" u Hrvatskoj.
Protest studenata ispred Hrvatske ambasade u Beogradu - Foto: blic.rs
Protest studenata ispred Hrvatske ambasade u BeograduFoto: blic.rs

"Poenta akcije nije širenje mržnje između dva naroda ili neke diplomatske netrpeljivosti nego odgovor studenata i uopšte javnog mnjenja na proslavu i vojnu paradu povodom 20-godišnjice 'Oluje' u Zagrebu i koncertom njihovih eminentnih umjetnika", rekao je predstavnik studenata Univerziteta u Beogradu Andrej Zorić.

Napominjujući da poštuje sve države u regionu, on je rekao da je sramno da jedna država, kakva god bila, slavi zločin jer se samim tim "krvnici predstavljaju herojima".

"Mi kao budući akademici ovde stojimo, branimo dostojanstvo srpskog naroda i sjećamo se svih onih stradalih u prošlom vijeku", rekao je Zorić ističući da ideja 'Oluje' kao da ne jenjava, već se nastavlja uništenjem svega što je srpsko.

Kako je naveo, predstavnici studenata napisali su pismo u kojem izražavaju negodovanje zbog proslave "Oluje" u Hrvatskoj koje su željeli danas da predaju ambasadoru Hrvatske u Srbiji Gordanu Markotiću.

"Mi smo htjeli da predamo u ambasadu Hrvatske pismo, ali niko se nije udostojio da nas primi. To je po našem mišljenju nastavak nebrige za dobre odnose dvije države", ocijenio je Zorić.

On je dodao da će akcija "Studenti pamte" biti nastavljena i sutra, kada će kao pomen ubijenim i protjeranim žrtvama akcije "Oluja" biti organizovana šetnja od Studentskog trga do ambasade Hrvatske.

"Pozivam sve da dođu sutra u 19 sati na Studentski trg i da dostojanstveno i mirno prošetamo i obilježimo jedan veoma crni datum u našoj istoriji", zaključio je Zorić.