latinica  ћирилица
04/08/2015 |  18:03 | Autor: SRNA

Brčko: Poziv svim građanima da odaju počast stradalim Srbima u "Oluji"

Srpski predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta pozvali su državljane Republike Srpske u ovoj lokalnoj zajednici i sve građane Brčkog da sutra dostojanstveno obilježe Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji hrvatske vojske "Oluja", iako 5. avgust nije zvanično proglašen za dan žalosti u distriktu.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

"Obilježavanje 20 godina od stradanja Srba iz Srpske Krajine nije politički događaj već je civilizacijsko pitanje, zbog čega očekujemo da se obilježavanju Dana sjećanja pridruže i medijske kuće na prostoru distrikta emitovanjem prigodnog programa", navodi se u saopštenju srpskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Brčkom.

Tim povodom, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Brčkom biće služeni parastosi, a Dan sjećanja obilježiće i crkvena zvona tačno u podne.

Obilježavanje Dana sjećanja od ove godine postaće tradicionalno i na prostoru distrikta Brčko, kao i u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije, dodaje se u saopštenju.

Srpski predstavnici u vlasti Brčko distrikta podsjećaju da je u vojnoj akciji "Oluja", u kojoj je počinjeno najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, stradalo je više od 2.000 Srba, dok ih je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.