latinica  ћирилица
05/08/2015 |  14:19 | Autor: B92

Odmor nekad donosi više brige nego posao

Ljetnji odmor trebalo bi da je vrijeme relaksacije i prilika da se rasteretimo od svih briga. Ali za mnoge ljude situacija je upravo suprotna.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Čak 23 odsto ljudi vraća se sa odmora pod većim stresom nego kad su krenuli, a četvrtini njih potrebno je još dva do tri dana za adaptaciju nakon povratka.

Rezultati ankete koju je sprovela britanska nacionalna institucija pokazali su da je jedan od najvećih uzroka stresa pretjerano trošenje novca tokom odmora.

Na listi slijedi propuštanje avionskog leta, zadržavanje na putu, zaboravljanje neke važne stvari i briga da li će osiguranje uspjeti da pokrije nezgodu na putovanju.

- Stres koji se javlja tokom odmora najčešće iazazivaju nerealna očekivanja da će odmor biti potpuno bezbrižan - navodi neuropsiholog Dejvid Luis.

Putovanja se načešće planiraju mjesecima, a par dana pred odmor hvata nas neka vrsta euforije, dok na radnom mjestu maštamo o tome kako ćemo uskoro uživati.

Ali brige neće nestati samo zato što ležite na suncu, ističe Luis. Štaviše, kada um slobodno luta i nema uobičajenih dnevnih aktivnosti koje ga okupiraju, veća je šansa da će ga opsjednuti neke druge zanimacije, poput brige o novcu.

Ovo dodatno pogoršava činjenica da se sa odmora najčešće vraćamo praznih džepova, a mnogi potroše i znatno više nego što su planirali, pa "krpe krajeve" do početka narednog mjeseca.

- Zato bi najbolje bilo da se na odmoru bavite različitim aktivnostima, iskoristite priliku da naučite nekoliko fraza iz lokalnog jezika, istražite kulturu mjesta koje posjećujete i slično. Takođe, najbolje bi bilo da se sa odmora vratite nekoliko dana prije polaska na posao kako biste imali vremena da se priviknete na činjenicu da se nalazite kod kuće i da su obaveze opet pred vama - savjetuje Luis.