latinica  ћирилица
08/08/2015 |  08:15 | Autor: RTRS

Osveštanje hrama u Prebilovcima (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, sa 20 vladika i 200 sveštenika, dočekao je jutros ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima litiju koja je donijela ostatke moštiju Svetih prebilovačkih novomučenika iz Doma kulture u ovom mjestu, gdje su bile smještene posljednjih deset godina.

Patrijarh Irinej simbolično je uzeo mali kivot sa moštima Svetih prebilovačkih novomučenika koji je u litiji nošen tri puta oko hrama, čime je počelo osveštanje hrama, u kojem je istovremeno obavljena sahrana moštiju prebilovačkih mučenika.

Uslijedila je Sveta arhijerejska liturgija koju služi partijarh srpski Irinej uz sasluženje brojnih vladika i sveštenstva.

Osveštanju Hrama prisustvuje oko 20 vladika Srpske pravoslavne crkve, predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i drugi zvaničnici Srpske i Srbije.

Predsjednik Dodik izjavio je da će osveštanje u Prebilovcima, na simboličan način označiti vaskrsenje tog mjesta.

Hram je sagrađen na mjestu Spomen-kosturnice. Ostaci kostiju biće položeni u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog, izgrađenog po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Јerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.

Sveta arhijerejska liturgija počela je u osam časova, a prenos možete pratiti na našem programu.