latinica  ћирилица
16/08/2015 |  15:47 | Autor: Večernje novosti

Limun pomaže protiv bolova

Bogat vitaminom C, limun je višestruko korisna namirnica koju uvijek treba imati u kući. Dokazano je da smanjuje stres i usporava starenje, savršeno čisti organizam, ublažava glavobolju, čuva vitku liniju. I to nije sve.

Pitate se kako da očuvate vitku liniju? Јednostavno, popijte svakog jutra svježe cijeđeni sok od limuna pomješan sa dvije izmiksane jabuke i više nećete imati problema sa viškom kilograma.

A ako vas poslije dugog hodanja bole noge, protrljajte tabane sa pola limuna i rješićete problem. Svježina limunovog soka smanjiće osjećaj bola, pročistiti stopala i ubrzati cirkulaciju.

Boli vas glava? Natopite dvije komprese sokom od limuna, stavite ih na čelo i slepoočnice. Poslije kraćeg vremena simptomi glavobolje biće blaži, a ubrzo će i potpuno nestati.

Limun je djelotvoran i protiv stresa. Njegov miris blagotvorno utiče na rad mozga, pospješuje koncentraciju, ublažava stres i depresiju. Da biste se osjećali opuštenije, dovoljno je staviti nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna na vatu i da ovaj miris udišete nekoliko minuta.