latinica  ћирилица
16/08/2015 |  15:50 | Autor: Večernje novosti

Sočivo podiže energiju

Sočivo je pravi rudnik vitamina B grupe, koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u spriječavanju pojave malokrvnosti, pišu "Večernje novosti".
Sočivo (Foto: Jason Jacobs/Flickr.com) -
Sočivo (Foto: Jason Jacobs/Flickr.com)

Pomalo zaboravljeno, sočivo je izuzetno hranljiva i ljekovita, visokoenergetska namirnica. Odličan je izvor proteina i rastvorljivih biljnih vlakana koja snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, te na taj način smanjuju potrebu organizma za insulinom kod osoba oboljelih od dijabetesa.

S druge strane, njegova nerastvorljiva vlakna pospješuju varenje i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega se smatraju dobrom zaštitom u smanjivanju rizika od pojave karcinoma debelog crijeva.

Sočivo je pravi rudnik vitamina B grupe, koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u spriječavanju pojave malokrvnosti. Zahvaljujući kalijumu, podstiče izbacivanje vode iz organizma, reguliše krvni pritisak i srčani ritam.

Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata, sočivo predstavlja i energetski vrijednu namirnicu. Ova kombinacija sastojaka čini ga idealnom hranom za sve aktivne osobe. Posebno se preporučuje sportistima i ljudima izloženim velikim fizičkim naporima.

Zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, ugljeni hidrati iz sočiva nakon obroka postepeno odlaze u krvotok, što je još jedna njegova prednost. Dugo održava sitost i energiju i spriječava napade hipoglikemije.