latinica  ћирилица
19/08/2015 |  10:30 | Autor: SRNA

Savjet za borbu protiv korupcije protiv prodaje Telekoma

Savjet za borbu protiv korupcije preporučio je Vladi Srbije da ne prodaje Telekom Srbije sada, već da ga statusno i finansijski restrukturira zbog poboljšanja poslovanja.

"Stručna javnost ukazuje da prodaja Telekoma nema ekonomskog opravdanja. Prema stavu Saveta, prodaja Telekoma nema ni zakonskog osnova zbog telekomunikacione mreže, jer ta imovina predstavlja prirodno bogatstvo koje se ne može otuđivati iz državne svojine", navodi se u mišljenu ovog vladinog tijela.

Vladi se predlaže da utvrdi da li se u imovini Telekoma nalaze dobra od opšteg interesa, odnosno prirodna bogatstva koja se ne mogu otuđiti iz javne svojine i imovina koju koriste državne taje službe /poput BIA, VBA, VOA/, prenijeli su beogradski mediji.

U stavu tog vladinog savjetodavnog tijela, koji je dostavljen medijima, traži se da nadležne institucije izvrše reviziju poslovanja Telekoma, jer je ono "dugi niz godina netransparentno i pod izrazitim političkim uticajem".

Savjet ocjenjuje da bi dobit Telekoma Srbije mogla da bude značajno veća kada bi to državno preduzeće racionalno i transparentno poslovalo i izvršilo optimizaciju troškova, koji se odnose na nepotrebno plaćanje zakupnina za poslovni prostor kao i troškova za reklame i sponzorstva.

Ako Vlada ostane pri odluci da proda Telekom, dužna je, ističe Savjet, da jasno odredi šta je predmet prodaje, odnosno da li prodaje mrežu telekomunikacione infrastrukture u javnoj svojini.

Srbija je odredila da 58,11 odsto "Telekoma Srbija" neće prodati ispod 1,1 milijardu evra, a među zainteresovanima su "Dojče Telekom", "Telekom Slovenije", veliki ruski operater MTS, kao i niz fondova.